Συνεχίζεται η ύπουλη πλαγιολίσθηση. Κινδυνεύει το Χρηματιστήριο;

Με 5 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, επί συνόλω 9 στις τελευταίες 10, το Χρηματιστήριο ψάχνει απάντηση στις ρευστοποιήσεις

Στο ταμπλό αποτυπώνεται με τον πιο καθαρό τρόπο η διστακτικότητα που πλανάται στους επενδυτικούς κύκλους σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη συνέχεια.

Διότι, η δίμηνη υποχώρηση έφερε τον Γενικό Δείκτη σε ένα λασπώδες έδαφος, κάτω από το τεχνικής σημασίας επίπεδο των 1220 μονάδων.

Μια υποχώρηση που δεν είχε καμία δικαιολογητική βάση ούτε σε υφιστάμενο -αρνητικό- παράγοντα ούτε και σε επικείμενη -αρνητική- συγκυρία.

Τουναντίον, η παρατεταμένη άνοδος που προηγήθηκε οφείλετο στην προεξόφληση της αγοράς για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που τελικά είναι γεγονός (από DBRS, τουλάχιστον), αναμένοντας και την τελική ετυνηγορία του μεγάλου S&P στις 20/10.

Κι όμως, τα πράγματα, δεν ήρθαν όπως θα περίμενε κανείς, καθώς τα χαρμόσυνα νέα συνοδεύτηκαν από μια μόνιμη διάθεση για κατοχύρωση κερδών, παράλληλα με την προφανή έλλειψη αγοραστικής διάθεσης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ήρθε η διάσπαση της ανοδικής τάσης σε διαγραμματικό επίπεδο, ενώ και η ψυχολογία φαίνεται χαλασμένη, μιας και η αγορά απέκτησε ..αναισθησία στα θετικά νέα και ταυτόχρονη υπερευαισθησία στα αρνητικά.

Τα εταιρικά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων έχουν εκπλήξει στο σύνολό τους, με πολλές εισηγμένες να συνεχίζουν άκρως επιτυχημένες, αλλά οι επενδυτές προτιμούν να μην τιμολογήσουν αυτά  στο ταμπλό.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις εισηγμένων που ..σκόνταψαν, οι επενδυτές τιμωρούν.

Σε γενικές γραμμές, ο Δείκτης πρέπει να περάσει πειστικά τις 1240 για να δώσει ανοδική συνέχιση, με μεγάλο στόχο πάνω από τις 1400 μονάδες. Στο διάγραμμα φαίνεται ότι όλη αυτή η άνοδος έχει μόνο δύο πτωτικά σκέλη, το δεύτερο ξεδιπλώνεται ακόμα μετρώντας πάνω από δύο μήνες ανέχειας.

Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στους όγκους με τους οποίους έρχονται τα ανοδικά ή πτωτικά σκέλη, αφενός για να ανγνωρίσουμε πραγματική πτωτική τάση (ακόμα δεν υφίσταται τέτοια), αφετέρυο να μην παγιδευόμαστε σε αδύναμες ανοδικές αντιδράσεις.

Το ανοδικό σενάριο δικαιολογείται καλύτερα από το πτωτικό, συνυπολογίζοντας τις εκθέσεις για τις προσδοκίες της ελληνικής οικονομίας ακόμα και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, την ειδική συνθήκη της επενδυτικής βαθμίδας, την πολιτική σταθερόηττα για αρκετό διάστημα ακόμα, τα μεγάλα κεφάλαια που αναμένονται στο μεσοπρόθεσμο, τις εταιρικές ζυμώσεις, κ.α.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν πάμε κόντρα σε αυτό που βλεπουμε, με την πεποίθηση ότι έχουμε δίκιο. Σε καμία περίπτωση, διότι πολύ απλά, κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε χωρίς λόγο σε ένα κατά τ’ άλλα όμορφο ταμπλό.

Καλύτερα να περιμένουμε, κι ας μπούμε πιο ψηλά, έχοντας και το momentum υπέρ μας, παρά να τοποθετούμεθα ..στον γάμο του καραγκιόζη, ή ακόμα χειρότερα, να κρατάμε χαρτιά χωρίς στοπ.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.