Συνεχείς επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα – Στην Άγκυρα σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν

Palestinian firefighters extinguish a fire caused by an Israeli airstrike in Gaza City, Saturday, Nov. 4, 2023. (AP Photo/Abed Khaled)

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA αναφέρει ότι έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, με πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το Al Jazeera που επικαλείται νοσοκομειακές πηγές, αναφέρει ότι μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

Στην Άγκυρα σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά το Τελ Αβιβ και το Αμάν όπου συνάντησε τους ομολόγους του, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και συμφώνησαν ότι ο έλεγχος της Χαμάς στη Γάζα δε μπορεί να συνεχιστεί. Στο μεταξύ ο Ερντογάν με νέο ξέσπασμα κατά του Νετανιάχου, είπε ότι δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Άγκυρας και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ισραήλ.

«Παράθυρο» τεσσάρων ωρών για τη μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας στα νότια του θύλακα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε και πάλι σήμερα, Κυριακή 5/11, στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «παράθυρο» λίγων ωρών για να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση σε δρόμο με κατεύθυνση τον νότο από τις 10 πμ έως τις 2 μμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγραψε αργά χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτη που δείχνει τη δίοδο αυτή. Η ανάρτηση, στα αραβικά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε προς τα νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας».

Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για για την βοήθεια του δοκιμαζόμενου Παλιστινιακού λαού. Στην Γάζα ζούνε με δύο Αραβικές πίτες την ημέρα, ενώ υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη έλλειψη νερού. Τη Δευτέρα ένα C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρει φάρμακα και νερό, την πρώτη ελληνική ανθρωπιστική αποστολή για τη Γάζα. Παράλληλα υπο διερεύνηση είναι σχέδιο για ανθρωπιστικό διάδρομο από θαλάσσης, σε συνεργασία με την Κύπρο και την Γαλλία.