Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Στην κατάσβεση των πυρκαγιών συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτοντας συνολικά εννέα αεροσκάφη CL-215, 6 αεροσκάφη CL-415, 17 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα Chinook που επιχειρούν, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, το αρματαγωγό «Ρόδος» μεταφέρει στη Ρόδο προσωπικό και υλικά του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπλέον, έχουν διατεθεί 50 άτομα για παροχή διοικητικής μέριμνας (διάθεση – διανομή νερού και μικρών γευμάτων) σε χώρους συγκέντρωσης-φιλοξενίας και 1.000 ράντζα σε χώρους που έχουν καθοριστεί από την Πολιτική Προστασία, στη Ρόδο.

Ακόμη, έχουν διατεθεί 15 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στην πυρκαγιά στο Δερβενάκι του Δήμου Αιγιαλείας.

Πέρα από τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, κατόπιν εντολών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα για όλη την επικράτεια.

Αναλυτικότερα, εκτελούνται:

  • Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1.284 άτομα με 642 οχήματα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα με 66 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1.416 ατόμων και 708 οχημάτων, ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.
  • Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των 23 προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.
  • Εκπομπή 18 περιπόλων επιτήρησης (36 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε κεντρικές οδούς της Αττικής.
  • Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα δύο ωρών βρίσκονται όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου «Ξενοκράτης» (5.312 άτομα) και «Δευκαλίων» (341 άτομα).

Πραγματοποιείται πτήση του UAV HERON πάνω από τη Ρόδο και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ 3 ελικόπτερα UH-1H θα εκτελέσουν εναέρια επιτήρηση από τις 14:00 έως τις 17:00 σε Χίο, Σάμο και στη Μαγνησία και τη Λάρισα.

Τέλος, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι μονάδες υγειονομικού.