Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ευρώπης: Η ηλιακή ενέργεια πιο ανταγωνιστική και σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια

«Τα φωτοβολταϊκά έχουν κερδίσει τις βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στα ηλιόλουστα μέρη της Ευρώπης, αλλά και σε βόρεια μέρη της ηπείρου με περιορισμένη ηλιοφάνεια, όπως το Ελσίνκι. Μάλιστα, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ενέργεια σε χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τις υπόλοιπες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο».

Αυτά ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ευρώπης (Solar Power Europe) και επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power Αριστοτέλης Χαντάβας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του συνδέσμου στο οποίο συμμετείχε και η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Ο κ. Χαντάβας ανέφερε ότι το 2019 ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πρόσθεσε περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, υπογράμμισε ωστόσο ότι το 2020, λόγω της πανδημίας, θα υπάρξει μικρή πτώση της τάξεως του 10%, η οποία είναι λιγότερο σοβαρή από αυτή που αναμενόταν στην αρχή της κρίσης.

Τέλος, επεσήμανε ότι η παραγωγή υδρογόνου που θα στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η μόνη βιώσιμη λύση και γι’ αυτό ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ευρώπης με τον αντίστοιχο των Αιολικών (Wind Europe) δεσμεύτηκαν ότι έως το 2030 θα έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον 40 GW ανανέωσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη.