Συνάντηση Μπάιντεν με εννέα ηγέτες του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία – Απειλεί τη Ρωσία με πρωτοφανείς κυρώσεις

Διαβουλεύσεις με τους ηγέτες εννέα χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ θα έχει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τους φόβους για εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τους ηγέτες της «ομάδας των Εννέα» του Βουκουρεστίου, που αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO, για να τους συνοψίσει τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, να ακούσει τις απόψεις τους για τη σημερινή κατάσταση ασφάλειας και να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατλαντική ασφάλεια, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η «ομάδα των Εννέα» του Βουκουρεστίου περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Οι εντάσεις και οι διπλωματικές πιέσεις αυξάνονται την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία για μια επίθεση στη χώρα.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τους εννέα ηγέτες έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει επίσης σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιζητεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να απωθήσει τις, όπως καταγγέλλει, απειλές εισβολής από τη Ρωσία.

Η τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ουκρανό ομόλογό του θα γίνει μετά την απειλή που εξαπέλυσε ο πρώτος στον Ρώσο πρόεδρο για κυρώσεις «όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ» στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

«Αν εισβάλει, θα έχει οικονομικές συνέπειες όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ»
«Ήμουν πολύ σαφής, αν όντως εισβάλει στην Ουκρανία θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ» δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, την επομένη της δίωρης συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα αυτό.

Αν και απέκλεισε προς το παρόν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα προκαλούσε ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα εδάφη των χωρών μελών του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ρωσίας να προστατεύσει την ασφάλειά της, κρίνοντας ότι θα ήταν «εγκληματικό» να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να προσεγγίσει τα σύνορά της χωρίς να αντιδράσει.

Κατά τη συνομιλία που είχε με τον Μπάιντεν, ο Πούτιν ζήτησε κυρίως την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων, που θα εμποδίζουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.