Συνάντηση Κορυφής για την Ελληνική Οικονομία και τις Επενδύσεις το “22 ο ΕΤΗΣΙΟ CAPITAL LINK INVEST IN GREECE FORUM”

Με κεντρικό θέμα “Greece – Looking Ahead With Confidence”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχίακαι εξαιρετική συμμετοχή τοΕτήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο 22nd Annual Capital Link Investin Greece ForumGreeceLooking ahead with Confidence”. την Τρίτη 15 & την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, 2020 ως ψηφιακό συνέδριο, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς, καθώς επίσης και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας. Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.Η Ψηφιακή μορφή του Συνεδρίου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμης σημασίας για την επανέναρξη της οικονομίας. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με τις 12 πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε ως «12 βήματα αυτοπεποίθησης», και «γέφυρες που θα περάσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας», το Capital Link Investin Greece Forum πραγματοποιήθηκε στην κατάλληλη χρονική στιγμή για να μεταδώσει αυτό το μήνυμα σε ένα ευρύτερο και ιδιαίτερα στοχευμένο διεθνές κοινό, να ενισχύσει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το Capital Link Investin Greece Forum μέσα από την πορεία των 22 συναπτών ετών που διοργανώνεται, έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Ειδικότερα, φέτος, με διάρκεια 2 ημερών, 33 Ενότητες και 112 Ομιλητές, το Συνέδριο σκιαγράφησε με τρόπο ολοκληρωμένο, έγκυρο και διεισδυτικό τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικών & Επενδυτικών Ευκαιριών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, προβάλλονταςεπιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε κύριους κλάδους και τομείς της οικονομίας καθώς και το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στροφή της οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα του αύριο. Μίας οικονομίας με αυτοπεποίθηση: παραγωγικής, τεχνολογικά προηγμένης, καινοτόμου, εξωστρεφούς, έξυπνης και ανταγωνιστικής, γεγονός το οποίο διέψευσε τους απαισιόδοξους και προσέλκυσε την αναγνώριση των Ευρωπαίων εταίρων μας και τους επαίνους τους.

Η ατζέντα, τα θέματα και η δομή του Συνεδρίου διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε να ενημερώσουν και να ικανοποιήσουντις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών καθώς συνδυάζουν την ελληνική και την αμερικανική κυβερνητική προοπτική, με την προοπτική των στελεχών του ιδιωτικού τομέα, των διεθνών χρηματοδοτών και των διεθνών επενδυτών.

Τα τρία ακόλουθα πάνελ κάλυψαν τα θέματα :

 • BankingSector – Growth&DevelopmentOutlook
 • A Systemic Solution to the Greek NPL Situation
 • Greek NPLs – Progress & Outlook – Implications for the Economy & Investors

BANKING SECTOR – GROWTH & DEVELOPMENT OUTLOOK

 

Συντονιστής:κ. Ajay RawalEY Global Banking & Capital Markets Restructuring Leader – EYΣυμμετέχοντες:

Οκ. AjayRawalEY Global Banking & Capital Markets Restructuring Leader – EY,

τόνισε ότι το επόμενο έτος θα είναι και πάλι κρίσιμο για την Ελλάδα. Ο κ. Rawal αναφέρθηκε στην πολιτική ανταπόκριση της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία του COVID αλλά και στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, όπως είπε, αναδιαμόρφωσαν τις στρατηγικές συναλλαγών τους και επέστρεψαν στην αγορά γρήγορα. «Η επιτάχυνση της επίλυσης των παλαιότερων NPL και η αντιμετώπιση των νέων COVIDNPLs ήταν προτεραιότητα. Ωστόσο, οι τράπεζες χρειάστηκαν να δημιουργήσουν μια θετική ιστορία μετοχών που περιλάμβανε εκσυγχρονισμό και τη συνέχιση των επενδύσεων σε ψηφιακά και νέα επιχειρηματικά μοντέλα που απέδωσαν εισόδημα και κερδοφορία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οκ. MartinBijsterboschAdviser – Country Coordinator – Directorate General Economics European Central Bank είπε:

ότι υπήρξαν ενθαρρυντικά σημάδια προόδου στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα για να αποκατασταθεί ο ενδιάμεσος ρόλος του τραπεζικού συστήματος για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Βραχυπρόθεσμα, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας θα είναι η πρώτη προτεραιότητα, ενώ όλες οι προετοιμασίες πρέπει να συνεχιστούν για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας. Όπως υποστήριξε, οι ισολογισμοί των τραπεζών πρέπει να ενισχυθούν μεσοπρόθεσμα και μια ευρεία προσέγγιση παραμένει απαραίτητη για την εκπόνηση ή την αναδιάρθρωση παλαιών και νέων NPL και τη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Το συγκεκριμένο θέμα παραμένει η πιο σημαντική πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα.

«Ένα καλά λειτουργικό τραπεζικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας σε μια οικονομία που πλήττεται από επενδυτικό χάσμα για περισσότερο από μια δεκαετία. Εάν αντιμετωπιστούν αυτές οι βασικές προκλήσεις, το τραπεζικό σύστημα έχει σαφείς δυνατότητες να γίνει ένας από τους κινητήρες οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο MartinBijsterbosch.

Ο κ. Βασίλειος E. ΨάλτηςChief Executive Officer – Alpha Bank:

«Είμαστε περήφανοι όχι μόνον διότι επιτύχαμε την επανέναρξη του Project Galaxy – της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης NPL στην Ευρώπη – αμέσως μετά το πρώτο lockdown αλλά και που δρομολογούμε με τρόπο αποφασιστικό την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης συναλλαγής, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας», υπογράμμισε ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, προσθέτοντας πως η δυναμική της συναλλαγής αντανακλά όχι μόνον την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Τράπεζας και την αξία της Cepal, «αλλά και τη σημαντική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αλλά και της μεταρρυθμιστικής δυναμικής που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Alpha Bank έχει ήδη οικοδομήσει σχέσεις αξιοπιστίας με τους επενδυτές των ΗΠΑ, ξεκινώντας από την ίδρυση της Cepal σε συνεργασία με την Centerbridge, στη συνέχεια με την πώληση χαρτοφυλακίων στην Apollo και τη Fortress, και, τώρα, με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την Davidson Kempner για τη Συναλλαγή Galaxy και την πώληση της Cepal, ενός από τους μεγαλύτερους servicer της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Είναι σαφές ότι αυτοί οι επενδυτές έχουν θετική άποψη για την δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων», πρόσθεσε ο κ. Ψάλτης.

Ως προς την μετα-Covid εποχή, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι «παρά τις προκλήσεις, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εκπληρώσουν το λόγο ύπαρξής τους υποστηρίζοντας την πραγματική οικονομία». Η έγκαιρη υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ, που ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς μπορούν να κινητοποιήσουν γρήγορα τους επιχειρηματικούς τους πελάτες και να τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν τις επενδυτικές τους προτάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσουν την επιλεξιμότητά τους βάσει του RRF, αλλά ταυτόχρονα να συμμορφώνονται με τα πιστωτικά πρότυπα των τραπεζών.

Ως εκ τούτου, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμμετέχει όχι μόνο ως μηχανισμός για τη βέλτιστη κατανομή των αποταμιεύσεων της κοινωνίας, αλλά και ως σύμβουλος ανάπτυξης. Αυτό θα επιτρέψει στις Τράπεζες να κινητοποιήσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ψηφιακή και την πράσινη οικονομία, τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού, της καινοτομίας και της δημιουργίας οικονομιών κλίμακος στην ελληνική αγορά. Με άλλα λόγια, οι Τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της Ελλάδας, όχι μόνον με τον κλασικό διαμεσολαβητικό τους ρόλο αλλά και με τον ρόλο τους ως επενδυτές  και εργοδότες – πρότυπα για το σύνολο του ελληνικού επιχειρείν».

Ο κ. ΦωκίωνΚαραβίαςChief Executive Officer – Eurobank S.A., αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τους να αντιμετωπίσουν προβλήματα του παρελθόντος, οι ελληνικές τράπεζες έκαναν άλματα μέσα τους τελευταίους μήνες. Όπως εξήγησε, «μόνο πρόσφατα το κενό με τις ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρήθηκε χάσμα, αλλά μειώνεται γρήγορα. Η σύγκλιση και η ορατή προοπτική μονοψήφιου ποσοστού NPE έχει αναγνωριστεί από την αγορά και έχει οδηγήσει σε υψηλότερες αποτιμήσεις, πολύ πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. Στην Eurobank, δεδομένης της προόδου στην αντιμετώπιση των κληρονομιών της κρίσης, έχουμε ήδη αρχίσει να σκεφτόμαστε την επόμενη περίοδο για την Τράπεζα και ξεκινάμε ένα μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού, για να κάνουμε την “Eurobank του 2030” ηγέτη στην περιοχή». Μεταβαίνοντας στο 2021, ένας από τους κύριους στόχους της Eurobank είναι να βοηθήσει την οικονομία να γεφυρώσει το τεράστιο επενδυτικό χάσμα, το οποίο αγγίζει περίπου τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι αποτέλεσμα της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα, τονίστηκε ότι η νομισματική πολιτική είναι σε επίπεδα ρεκόρ υπέρ της ανάπτυξης, καθώς η Ελλάδα διαθέτει άφθονο κεφάλαιο για να δαπανήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υπάρχει μια πολιτική και κοινωνική συναίνεση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Επομένως, για την Eurobank, ένας από τους κύριους στόχους μας στο εγγύς μέλλον είναι να βοηθήσουμε την οικονομία να απορροφήσει αυτά τα κεφάλαια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ελληνική οικονομία, αν και χτυπήθηκε σκληρά, έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις συνέχισαν να εισέρχονται στη χώρα σε διάφορους τομείς, οι τιμές των ακινήτων δεν μειώθηκαν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρό σε σύγκριση με πέρυσι. Η αγορά ήδη τιμολογεί με αυτήν την προοπτική και αναμένω ότι η σύγκλιση των αποτιμήσεων των περισσότερων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων – με επικεφαλής τα τραπεζικά – με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία θα συνεχιστεί και θα είναι ουσιαστική».

O Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, τονισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής και στις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις πέντε δυνάμεις που παγκοσμίως ωθούν τα τελευταία χρόνια τις τράπεζες προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η πρώτη είναι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που αναγκάζει τις τράπεζες να μειώσουν τις δαπάνες και να βρουν νέες πηγές εσόδων. Η δεύτερη αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο και κυρίως στην Οδηγία PSD2 μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους παρόχους να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα.

Τρίτον, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει. Δεν είναι μόνο μεταξύ των τραπεζών, σημείωσε ο CEO της Εθνικής, αλλά έχουμε και τις «νέες τράπεζες», εφαρμογές που προσφέρουν επίσης υπηρεσίες και προσβάσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η διασκέδαση και η εστίαση.

Η τέταρτη δύναμη είναι η τεχνολογική επανάσταση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όμως ο πιο σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά είναι η συμπεριφορά των πελατών, καθώς έχουν συνηθίσει σε ένα επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν άλλοι κλάδοι.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, η πανδημία ήρθε να επιταχύνει τις εξελίξεις με τρόπο που δεν περίμεναν οι τράπεζες και άλλαξε τη συμπεριφορά των πελατών, κάτι που θα συνεχίσει να ισχύει και μετά το τέλος της.

Το μέλλον λοιπόν  θα είναι digital, εκτίμησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν γρήγορα αν θέλουν να επιβιώσουν. Πρέπει να εστιάσουμε στην ταχύτητα και στην απλοποίηση των υπηρεσιών καθώς και στην εμπειρία των πελατών, αξιοποιώντας τα big data και άλλα εργαλεία, πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.

Όλα αυτά απαιτούν μία νέα προσέγγιση, ενώ και τα συστήματα IT θα πρέπει να αναβαθμιστούν για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις.

Τέλος, ο CEO της ΕΤΕ στάθηκε σε δύο κινδύνους που κατά την άποψή του θα απασχολούν στο εξής ολοένα περισσότερο τις τράπεζες. Ο πρώτος είναι η κυβερνοασφάλεια, κάτι που θα αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα των τραπεζών τα επόμενα χρόνια για να αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστες και ασφαλείς σε σύγκριση με τους νέους παίκτες και ο δεύτερος είναι οι περιορισμοί που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές σε διάφορα πεδία.

Ο κ. ΧρήστοςΜεγάλουChief Executive Officer – Piraeus Bank S.A. δήλωσε:

“Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη, γεμάτη αβεβαιότητες. Η ταχύτητα της ανάκαμψης μετά τα lockdowns θα καθορίσουν εάν οι επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν προσωρινή ή μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση στην οικονομία.

Η ελληνική οικονομία γνώρισε σημαντική αποεπένδυση στη διάρκεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Ωστόσο, ο Mηχανισμός Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας (RecoveryandResilienceFacility) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη του επενδυτικού κενού, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέψει σε μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και κινητοποιώντας πόρους του ιδιωτικού τομέα.

Προσφέρει χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματοοικονομικές συμβουλές προκειμένου να συνδράμει τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους, θα μειώσει το λειτουργικό τους κόστος και θα τους επιτρέψει να πρωταγωνιστήσουν σε νέους καινοτόμους τομείς.

Παράλληλα, τους παρέχει προηγμένους μηχανισμούς εκτίμησης των κινδύνων και τεχνική κατάρτιση για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών τους σχεδίων, εργαλεία πολύτιμα, τα οποία θα συμπληρώσουν την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης μέσω της απορρόφησης πόρων του NextGeneration ΕU.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η υιοθέτηση ενός νέου, βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας που θα επιτρέψει η κρίση της πανδημίας να μετατραπεί σε ευκαιρία για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για την χώρα, είναι υψηλής προτεραιότητας.”

A SYSTEMIC SOLUTION TO THE GREEK NPL SITUATION

 

Ο κύριος ΣπύροςΠαντελιάς, Διευθυντής  Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  της Τράπεζας της Ελλάδος  στην παρουσίασή του είπε:

“Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, τη διατήρηση των αποθεμάτων κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και τον εξορθολογισμό της διάρθρωσης κόστους τους. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο τα ζητήματα ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που κληρονόμησε η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας όσο και τυχόν πρόσθετες πιστωτικές ζημίες που συνδέονται με την πανδημία COVID-19, προκειμένου να μειωθούν δραστικά και συστηματικά οι κίνδυνοι και τα τρωτά σημεία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει ως στόχο να καθορίσει μια σειρά στόχων για μια συστημική προσέγγιση στο μέλλον:

 • Να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα τυχόν επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ)·
 • Τον εξορθολογισμό των ανισορροπιών στο εποπτικό κεφάλαιο: δραστική μείωση της αναλογίας της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στο δείκτη CET1.
 • Ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών με τη βελτίωση των λειτουργικών εσόδων και της ρευστότητας και τελικά την παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου.
 • Να μην επιβληθεί αδικαιολόγητη αραίωση συμμετοχής στους υφιστάμενους μετόχους, προκειμένου να διατηρηθούν τα κίνητρα για συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε δυνητικές συναλλαγές άντλησης κεφαλαίων.
 • Να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις κρατικής ενίσχυσης για τους Έλληνες φορολογούμενους.
 • Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σχετικά με τις τρέχουσες και αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες.

Για την επίτευξη αυτών των γενικών στόχων, η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει τη δημιουργία ενός ιδιωτικού AMC, προκειμένου να επιταχυνθεί η μεταβίβαση των ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η AMC θα χρησιμοποιήσει υφιστάμενους servicers καθώς και άλλα τρίτα μέρη για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους. Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, η AMC θα εκτελέσει μια σειρά συναλλαγών σε όρους αγοράς (πλήρως διαφανείς) προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του 2021-22. Η δραστική μείωση των DTCs (συνοδευόμενη από πρόταση νομοθετικής τροποποίησης) ενσωματώνεται επίσης στην παρούσα πρόταση, προκειμένου να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη αραίωση συμμετοχής των υφισταμένων μετόχων. Οι τράπεζες θα αναλάβουν το πλήρες κόστος της μείωσης των ΜΕΔ. Ωστόσο, θα επωφεληθούν από την εισαγωγή ενός σταδιακού μηχανισμού αναγνώρισης ζημιών.”

GREEK NPLs – PROGRESS & OUTLOOK –IMPLICATIONS FOR THEECONOMY & INVESTORS

 

 

Συντονιστήςκ. ΣτάθηςΠοταμίτηςManagingPartner – Potamitisvekris


Συμμετέχοντες:

 • κ. Constantine KaragiannisOperating Partner– Apollo Advisors
 • κ. ΘεόδωροςΑθανασόπουλοςCEO– Cepal Hellas Financial Services S.A.
 • κ. Christopher Linkas– MD, European Co-head of Credit – Fortress
 • κ. ΓιώργοςΓεωργακόπουλοςManaging Director– Intrum Hellas
 • κ. Νικόλαος ΚαραμούζηςChairman SMERemediumCap

Ο κ. ΣτάθηςΠοταμίτηςManagingPartner – Potamitisvekris, συντονιστής του πάνελ δήλωσε:

“Το πάνελ επικεντρώθηκε στην αγορά NPL στην Ελλάδα από διάφορες ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες. Ο κ. Ποταμίτης εξήγησε ότι μια σημαντική πρόσφατη αλλαγή που είναι πιθανό να επηρεάσει την αγορά των NPL είναι η εισαγωγή, από το επόμενο έτος, ενός νέου βελτιωμένου πλαισίου αφερεγγυότητας που αναμένεται να επιταχύνει τις ανακτήσεις και να δημιουργήσει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα ως προς τα αποτελέσματα της αφερεγγυότητας. Επιπλέον, η επιτροπή εξέτασε την αγορά ακινήτων και τον αναμενόμενο αντίκτυπο στην αγορά των ασφαλών NPL σε συνδυασμό με τις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζονται στην αγορά των NPL. Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η ρευστότητα στην αγορά NPL θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω.”

Οκ. Constantine KaragiannisOperating Partner – Apollo Advisors:

«Η αγορά ακινήτων στο πλαίσιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) είναι ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο», δήλωσε ο κ. Constantine Karagiannis. Όπως εξήγησε, το 2020 δεν αποδείχθηκε το έτος ορόσημο για τα ελληνικά NPL που περίμεναν όλοι στο τέλος του 2019. Περιέγραψε το 2019 ως έτος με μια ανθεκτική αγορά ακινήτων και εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την περαιτέρω απομόχλευση των τραπεζών σε NPL. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα γνώρισε το 2019 την υψηλότερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων από το 2000. Ωστόσο, η πανδημία εξάλειψε τις υψηλές προσδοκίες, δεδομένου ότι είχε ως αποτέλεσμα μια πολύ έντονη ύφεση, η οποία είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μια νέα γενιά NPL και έχει ήδη συμβάλει στην ισοπέδωση των τιμών των ακινήτων. «Είναι ένας φαύλος κύκλος που εμποδίζει τη μείωση των NPL από τις τράπεζες», είπε ο κ. Karagiannis.

Ο κ. ΘεόδωροςΑθανασόπουλοςCEO – Cepal Hellas Financial Services S.A. δήλωσε:  

Επί του παρόντος, η ελληνική αγορά NPL έχει γυρίσει σελίδα με ένα πλήρες οικοσύστημα συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιριών παροχής υπηρεσιών που προσφέρουν στους επενδυτές την προαιρετικότητα στην εξυπηρέτηση δανείων. Η επίλυση του θέματος των NPL απαιτεί ρευστότητα στην αγορά ακινήτων και μια λειτουργική αγορά αναχρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για βιώσιμους δανειολήπτες είναι ότι οι επενδυτές που απέκτησαν χαρτοφυλάκια είναι σε θέση να προσφέρουν δίκαιη αποτίμηση των αποκτηθέντων δανείων και, συνεπώς, λύσεις μείωσης του χρέους στους δανειολήπτες. Από την άλλη όμως πλευρά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επίσπευσης των πληρωμών. Αυτό δημιουργεί ένα «χρονικό» ζήτημα προσφοράς στην αγορά από την άποψη των ταμειακών ροών, στο οποίο οι δανειολήπτες ζητούν περισσότερο χρόνο, αλλά οι επενδυτές έχουν ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα. Παρόλο που το Πρόγραμμα Ηρακλής αντιμετωπίζει έμμεσα αυτό το διαρθρωτικό πρόβλημα, η έλλειψη λύσεων αναχρηματοδότησης στην αγορά είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίλυση  του θέματος των NPL.

Οκ. Christopher Linkas – MD, European Co-head of Credit – Fortressτόνισε:

«Θέλω να μιλήσω για αυτό που βλέπω ως την κύρια πρόκληση της Ελλάδας σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL), η οποία έχει να κάνει με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ακινήτων. Μετά την ελληνική οικονομική κρίση και μέχρι το covid, είδαμε χαμηλούς όγκους στην αγορά ακινήτων. Είδαμε την έλλειψη δεδομένων για τις συναλλαγές, κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο και θέτει εμπόδια στους ξένους επενδυτές. Δεν έχουμε κεντρικό κτηματολόγιο στην Ελλάδα και οι πληροφορίες είναι δύσκολο να ληφθούν και είναι στα ελληνικά. Αυτό είναι δύσκολο για τους ξένους επενδυτές», εξήγησε ο κ. Christopher Linkas. Από την άλλη πλευρά, αναγνώρισε ότι η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι σε ισχύ και λειτουργεί. Όπως είπε, δεν λειτουργεί πλήρως αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας, αλλά αλλά αυτή η πτυχή λειτουργεί. «Νομίζω ότι στην Ελλάδα πρέπει να επιστρέψουμε σε εκείνους τους μήνες πριν από τον covid, όταν οι επενδυτές έβλεπαν άλλους επενδυτές να κερδίζουν χρήματα. Αυτό είδα στην Ισπανία το 2013 και είναι κάτι που το προσέχουν πραγματικά οι επενδυτές», ανέφερε ο κ. Linkas.

Ο κ. Γιώργος ΓεωργακόπουλοςManaging Director – Intrum Hellas, επεσήμανε ότι:

«Ο νέος Νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας αποτελεί μία πραγματική μεταρρύθμιση. Η εφαρμογή ενός συγκροτημένου και ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ιδίως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και τη στήριξη των επιχειρήσεων και βέβαια την απελευθέρωση υγιών δυνάμεων στην αγορά.

Ο νέος Νόμος αποτελεί ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Σημαντικές καινοτομίες είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός (με συμμετοχή του Δημοσίου) προς αποφυγή της πτώχευσης, οι ταχείς διαδικασίες ακόμα και στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, η διαφάνεια με την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό των διαδικασιών και βέβαια η ευελιξία είτε με προληπτική ρύθμιση των υποχρεώσεων είτε με την παροχή της δεύτερης ευκαιρίας. Και βέβαια είναι ένα σημαντικό εργαλείο που διευκολύνει το έργο της IntrumHellas στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων.

Ειδικότερα για τους οφειλέτες, ο νέος Νόμος – είτε με ρύθμιση, είτε με ρευστοποίηση και απαλλαγή από χρέη – επιτρέπει την επανένταξη στην παραγωγική διαδικασία – για ιδιώτες και επιχειρήσεις – με ειδικές προβλέψεις για την προστασία των αδύναμων και των εργαζομένων, καθώς και για τον αποκλεισμό στρατηγικών κακοπληρωτών.

Στην περίπτωση των πιστωτών, συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και στην υλοποίηση πλάνων μείωσης NPEs, ενώ διευκολύνει την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων. Προπάντων όμως – με τη μεταφορά κεφαλαίων σε παραγωγικές διαδικασίες, την απαλλαγή από επιχειρηματικές δραστηριότητες που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και την έμφαση στη χρηματοδότηση – ενθαρρύνει την επαναφορά των επιχειρήσεων στη βιωσιμότητα και ωθεί την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας.

Και για τους επενδυτές, το νέο πλαίσιο προωθεί τις επενδύσεις σε τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ευκαιρίες κυρίως μετά από αναδιαρθρώσεις.

Οι άμεσες προκλήσεις για την ορθή εφαρμογή του νέου πλαισίου είναι η ανάγκη για επιτάχυνση έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, η διατήρηση της κουλτούρας των έγκαιρων πληρωμών και η άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων».

Ο κ. Νικόλαος ΚαραμούζηςChairman – SMER emedium Cap δήλωσε:

«Η SMER emedium Cap είναι το πρώτο fund μεσαίας αγοράς στην Ελλάδα που επενδύει σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κάτω από τη πλήρη δυναμική τους ή απαιτούν σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό μετασχηματισμό. Η SMER emedium Cap επενδύει σε εταιρείες με έσοδα μεταξύ 10 εκατομμυρίων ευρώ και 100 εκατομμυρίων ευρώ, και με μέσο μέγεθος επένδυσης μεταξύ 5 εκατομμυρίων και 20 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσω των περιορισμένων συνεργατών της, έχει πρόσβαση σε πρόσθετο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση μεγαλύτερων συναλλαγών.

Υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες που υποστηρίζουν το έργο μας:

 • Το ευρύ φάσμα των εταιρειών NPE που έχουν έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαιο.
 • Η πίεση στις ελληνικές τράπεζες από τον SSM για να επιταχύνουν τον καθαρισμό των χαρτοφυλακίων τους.
 • Η μεταφορά της διαχείρισης NPE από τις τράπεζες σε διακομιστές με όρους αγοράς.
 • Οι βελτιώσεις στον νέο νόμο περί πτώχευσης.
 • Η σταθερή δημιουργία προβλέψεων για απώλεια δανείων από το τραπεζικό σύστημα.
 • Οι εγγυήσεις που προσφέρει το ελληνικό κράτος (Project Hercules) για τα NPE.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά βασικά εμπόδια που περιπλέκουν το έργο μας στην επίτευξη και την εφαρμογή εταιρικών συμφωνιών αποκατάστασης:

 • Το τρέχον lockdown έχει καταστήσει τις διαπραγματεύσεις πιο χρονοβόρες.
 • Ο συντονισμός πολλαπλών ενδιαφερομένων που απαιτείται για μια συμφωνία (τράπεζες, διαχειριστές, σύμβουλοι και ιδιοκτήτες εταιρειών).
 • Οι σημαντικές καθυστερήσεις στα δικαστήρια παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον νόμο περί πτώχευσης (χρειάζονται έως 1 ½ χρόνια για να επιτευχθεί κύρωση).
 • Η αναβολή των πλειστηριασμών μέχρι την άνοιξη του 2021 λόγω του covid-19.
 • Η διογκωμένη αξία των εξασφαλίσεων NPE στα τραπεζικά βιβλία
 • H κακή ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης και των χρηματοοικονομικών λογαριασμών στις μικρομεσαίες εταιρίες.
 • Τα κενά στη διαδικασία πτώχευσης και αποκατάστασης των εταιρειών που επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να καθυστερήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
 • Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες αξίας των στενοχωρημένων ιδιοκτητών και η ήπια στάση των τραπεζών στην άσκηση πίεσης για να τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους.»

Συναντήσεις  Ξένων Θεσμικών Επενδυτών

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές τη δυνατότητα δικτύωσης μέσα από περισσότερα από 100 one-to-one meetings με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα,  με εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και με μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, που στη παρούσα συγκυρία πραγματοποιήθηκαν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν  group sessions για τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή.

Ενδεικτικά funds πουσυμμετείχαν :  Allianz Asset Mgmt • Amiral Gestion •               Artisan Partners, LP • Atlas Ridge Capital • Blackrock •  Callawaycap • Cheever Partners, LLC •  Colt Capital • Dromeus Capital • Eaton Vance • European Reliance • Fiera Capital • Franklin Templeton • Gagnon Securities • Glacier Pass Partners • Global Value Investment Corp • Golden Tree Asset Management • KKR Koa Capital Partners, LLC  • Melqart Asset Management • Metlife • Metzler Asset Management • Neon Capital • Orasis Capital • Prince Street Capital • ProValue AG • Schafer Cullen Capital Management, Inc.  • Sephira Emerging Markets • SpringOwl • Vanshap Capital • Waterwheel

 

«GREEK AMERICAN ISSUER DAY» at the New York Stock Exchange

“Ημέρα Ελλάδος – Αμερικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”

 

Στο πλαίσιο του “22ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum”, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση σε ψηφιακή μορφή με τίτλο «GREEK AMERICAN ISSUER DAY ATNYSE» κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ελληνοαμερικανικές και Ελληνικών συμφερόντων εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτύπησαν το “Closing Bell – καμπανάκι της λήξης των εργασιών” της Τρίτης, 15 Δεκεμβρίου, 2020, του NYSE-New York Stock Exchange.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Δρ. Νίκος Τσάκος, Πρόεδρος & CEO, Tsakos Energy Navigation (NYSE: TNP); Chairman, INTERTANKO 2014-2018, χτύπησαν το “Closing Bell”, το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2020 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης,  πλαισιωμένοι από τονCaptainPanagiotisN. Tsakos, και τους εκπροσώπους των ακόλουθων εταιριών που είναι εισηγμένες στο NYSE :  κκ., DanaosCorporation (DAC) – IraklisProkopakis – SeniorVP/ChiefOperatingOfficer/Treasurer – DianaShippingInc (DSX) –SemiramisPaliou – ActingCEO/COO – DorianLPG  (LPG) – JohnLycouris – Director&CEOofDorianLPGUSALLCandTheodoreYoung, CFO, DorianLPG – DynagasLNGPartnersLP (DLNG) – MichaelGregos – CFO – NaviosGroupofCompanies (NM, NMM, NNA) – TedCPetrone – ViceChairman – SafeBulkersInc. (SB) – Dr. Loukas Barmparis President/Secretary – Mistras Group Inc. (MG) – Dennis M Bertolotti – President/CEO  – καιτονκ. Νικόλαο Μπορνόζη, Πρόεδρο της Capital Link.

Η τελετή αναμεταδόθηκε  ζωντανά από όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών και του εξωτερικού και αποτελεί ένα γεγονός με μέγιστη ακροαματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

FORUM OVER VIEW

Το Συνέδριο, μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε, προσέφερε στους συμμετέχοντες  δυνατότητες  πληροφόρησης, marketing, και ευκαιρίες δικτύωσης. Η Ψηφιακή μορφή του έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης της εκδήλωσης σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Οι συμμετέχοντες φέτος είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την Ελλάδα από:

 • 112 υψηλού επιπέδου ομιλητές που απευθυνθήκαν σε:
 • Περισσότερα από 1,000 άτομα που εγγράφησαν και παρακολούθησαν το Συνέδριο
 • Περισσότερες από 100 κατ’ ιδίαν συναντήσεις για τις εισηγμένες και μη εταιρίες, καθώς και για τα μέλη της Κυβέρνησης.
 • Ξεχωριστές συναντήσεις για τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών με ξένα funds που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα
 • Με στόχο τη μακρόχρονη και εύκολη πρόσβαση των επενδυτών σε ουσιαστική και αξιόπιστη πληροφόρηση, το Συνέδριο δημιούργησε μια «βιβλιοθήκη» έγκυρου περιεχομένου σχετικά με την Ελλάδα στην οποία οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να ανατρέχουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του Συνεδρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης, σημαντικοί Αμερικανοί επενδυτές με ενεργό παρουσία στην Ελλάδα, πέντε (5) Διεθνείς Επενδυτικές Τράπεζες, οι τέσσερις (4) Ελληνικές Τράπεζες και εξέχον Κυβερνητικό Επιτελείο:

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο κ. Νίκος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link Inc. και ο κ. Ajay Kanani, Director, International Capital Markets – New York Stock Exchange που τόνισε τη μακροχρόνια σχέση και υποστήριξη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στην Ελλάδα, στις Ελληνικές επιχειρήσεις και στην Ελληνική Ναυτιλία.

Το Συνέδριο άνοιξαν η Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ κα. Αλέξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε το κεντρικό μήνυμα της Κυβέρνησης προς τους Επενδυτές.