Συναντήσεις Κ. Σκρέκα με αξιωματούχους της Ε.Ε. και του OPEC

Ο κ. Σκρέκας με τη κυρία Ditte Juul-Jorgensen

Με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) Mohammad Sanusi Barkindo, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, και οι σχέσεις της Ελλάδας με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Ο υπουργός δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και κόμβο μεταφοράς ενέργειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε μια κρίσιμη συγκυρία εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτηση των κρατών της ευρύτερης περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ενισχύουμε την εθνική ενεργειακή ασφάλεια και θωρακίζουμε τη χώρα μας από εισαγόμενες ενεργειακές κρίσεις».

Ο κ. Σκρέκας με τον γενικό γραμματέα του OPEC Mohammad Sanusi Barkindo

Ο κ. Σκρέκας είχε επίσης σήμερα συνάντηση με τη γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul – Jorgensen. Στη συνάντηση συμμετείχαν η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε την κυρία Jorgensen για τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που υλοποιούνται στην Ελλάδα, με τις οποίες θα τριπλασιαστεί η αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG. Τόνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και θα επιταχύνουν την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Επίσης, συζητήθηκε η σημασία της διασυνδεσιμότητας των συστημάτων φυσικού αερίου των βαλκανικών χωρών, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας των χωρών της περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επισήμανε ότι από την ανάπτυξη μιας νέας γραμμής υψηλής τάσης με την Αλβανία θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, όπως η καλύτερη ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Για τη συνάντηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul – Jorgensen. Ενημέρωσα την κυρία Joergensen για τα έργα υποδομής που υλοποιούμε σε συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων, όπως τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Η Ελλάδα με σταθερά βήματα καθιερώνεται ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών διασύνδεσης, στον τομέα του φυσικού αερίου. Η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων αποτελεί κλειδί για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, Ελλάδα και Ε.Ε. συμπορεύονται στο κοινό όραμα για μια ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια».