Συναγερμός στους επιστήμονες: Τεράστιο παγόβουνο σπάει σε κομμάτια και απειλεί νησί

Συναγερμός στους επιστήμονες: Τεράστιο παγόβουνο σπάει σε κομμάτια και απειλεί νησί

  • Το παγόβουνο A68a -το σχήμα του οποίου αρκετοί το παρομοίαζαν με μία σφιχτή γροθιά με ένα δάχτυλο- έχει αρχίσει να σπάει σε κομμάτια

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες ένα τεράστιο παγόβουνο που «αποσχίστηκε» από την Ανταρκτική το 2017 και κομμάτι του έχει πλησιάσει επικίνδυνα στο νησί της South Georgia.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, το παγόβουνο A68a -το σχήμα του οποίου αρκετοί το παρομοίαζαν με μία σφιχτή γροθιά με ένα δάχτυλο- έχει αρχίσει να σπάει σε κομμάτια.

Σύμφωνα όμως με δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, το «δάχτυλο» έχει ραγίσει με κομμάτια να αρχίζουν να σπάνε, ενώ τεράστια κομμάτια έχουν αποσχιστεί και από το βόρειο κομμάτι του τεράστιου παγόβουνου.

Για να μιλήσουμε με νούμερα, το εν λογω «δάχτυλο» (A68e) έχει πέντε φορές το μέγεθος της πόλης του Μάντσεστερ, ενώ το κομμάτι που έχει «σπάσει» από το βόρειο κομμάτι του παγόβουνου (Α68d) και κατευθύνεται προς το νησί της South Georgia έχει το μέγεθος της πόλης της Σεβίλλης, με τους επιστήμονες να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη μοναδική βιοποικιλότητα του νησιού εάν τυχόν συγκρουστεί με το νησί.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά το υπόλοιπο του τεράστιου παγόβουνου -το οποίο, παρά την απώλεια τόσης μάζας, εξακολουθεί να είναι 1.000 τετραγωνικά μίλια- για να διαπιστώσουν αν στηρίζεται σε ρηχά νερά, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στους πιγκουίνους και τις φώκιες στο νησί που αναζητούν φαγητό στα γύρω νερά.

Το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ (USNIC) εξέδωσε μία ανακοίνωση την Τρίτη (22/12), επιβεβαιώνοντας ότι το τεράστιο παγόβουνο διαλύεται, δημιουργώντας νέα μικρότερα παγόβουνα.

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν αυτήν την εβδομάδα αποκαλύπτουν ότι το A68d έσπασε από το βόρειο άκρο του «μητρικού» παγόβουνου και συνεχίζει να κατευθύνεται προς τα νότια του νησιού.

Η παρακολούθηση του παγόβουνου αποκάλυψε ότι τους τελευταίους δύο μήνες πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τη South Georgia, με τους ειδικούς να έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, και να έχουν βάλει στο «μικροσκόπιό» τους το παγόβουνο καθώς ενδεχομένως θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές στο νησί αλλά και τεράστια προβλήματα στα ζώα της περιοχής που στα συγκεκριμένα νερά κυνηγούν για φαγητό.