Συμβιβασμός της Volkswagen με τη γερμανική δικαιοσύνη

Η Volkswagen ήρθε σε συμφωνία με τη γερμανική δικαιοσύνη, αποδεχόμενη πρόστιμα ύψους 9 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει η υπόθεση κατά την οποία ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρός της κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση της αγοράς πριν το σκάνδαλο Dieselgate.

Οι  Herbert Diess και Hans Dieter Pötsch κατηγορήθηκαν για απόκρυψη πληροφοριών από τους μετόχους αναφορικά με την ύπαρξη συσκευών που είχαν σχεδιαστεί για να «κλέβουν» στις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων, ως εκ τούτου «επηρεάζοντας παράνομα την τιμή της μετοχής της εταιρείας.»

Και οι δύο διευθυντές φέρονταν να μην έχουν ενημερώσει τους μετόχους της VW εγκαίρως για τις επικείμενες οικονομικές συνέπειες του σκανδάλου Diesel, όπως και ο τρίτος ύποπτος, πρώην αφεντικό της εταιρίας Martin Winterkorn, ο οποίος πρόκειται επίσης να έρθει σε συμφωνία με τη δικαιοσύνη. Η υπερασπιστική στρατηγική του ομίλου, να αρνηθεί τις περισσότερες κατηγορίες και να κρατήσει στο απυρόβλητο την ανώτατη διοίκηση με όλη τη δύναμη, φαίνεται ότι τελικά απέδωσε.

Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είχε καταρρεύσει κατά 40% μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, τον Σεπτέμβριο του 2015.