Συμφωνία Σερβίας-Stellantis για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Συμφωνία ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ (199,67 εκατ. δολάρια) με την αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στο Κραγκούγεβατς υπέγραψε η Σερβία, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την τελετή υπογραφής, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων εκτιμάται στις αρχές του 2024.

Η FIAT Chrysler (FCA), η οποία αποτελεί μέρος της Stellantis, παράγει αυτοκίνητα στο εργοστάσιο του Κραγκούγεβατς και συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς της Σερβίας.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία, η οποία δεν έχει ακόμη παράξει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει πολλούς σταθμούς φόρτισης για να προσελκύσει τοπικούς αγοραστές, καθώς και να υιοθετήσει μια νέα ενεργειακή στρατηγική.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να έχουμε περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια» δήλωσε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι το σερβικό κράτος θα συμμετάσχει στην επένδυση με 48 εκατ. ευρώ.