Την εκτίμηση ότι Βρετανία και Ελλάδα βρίσκοναι κοντά σε μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο δημοσιεύει το περιοδικό «Economist» στην ετήσια έκδοσή του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς.
Σύγκεκριμένα, όπως αναφέρει, το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Όπως επισημαίνει το περιοδικό, τόσο το Βρετανικό Μουσείο και όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα.
«Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τον αλλάξει» αναφέρει το περιοδικό, αλλά αμέσως μετά διευκρινίζει πως τόσο ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν όσο και ο νέος διευθυντής του Νίκολας Κάλιναν είναι υπέρ της λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των Γλυπτών «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα». Παράλληλα, υπενθυμίζει τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, πως, αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για επιστροφή, ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Το περιοδικό τονίζει ακόμη ότι -σε δημοσκόπηση του YouGov το 2023- και η κοινή γνώμη της Βρετανίας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών με ποσοστό 49%, ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσε αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη.
Τέλος, ο «Economist» δίνει και μια άλλη διάσταση αναφέροντας ότι την επόμενη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο ο επαναπατρισμός πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσής τους θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, παραθέτει παραδείγματα επιστροφής αρχαιοτήτων από κορυφαία μουσεία του κόσμου τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι αυτή η τάση μέσα στο 2025 αναμένεται να ενισχυθεί.