
Παρά την αναταραχή, τα πράγματα επενήλθαν σε μια σχετική τάξη. Μέχρι νεοτέρας.
Σε ένα Χρηματιστήριο που δεν έλεγε να διορθώσει με τίποτα τους τελευταίους μήνες, ήρθε ο Trump με την άναρχη συμπεριφορά του και ανάγκασε, αφενός τους βραχυπρόθεσμους να ρευστοποιήσουν, αφετέρου τους μοχλευμένους να σκάσουν.
Αυτό, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα και την απροθυμία ανάληψης περαιτέρω ρίσκου, άφησε τα χαρτιά να «κρεμάσουν», και τον Γενικό Δείκτη να καταρρεύσει με σωρευτικές απώλειες 17% έως τα χαμηλά της «Μαύρης Δευτέρας» της 7ης Απριλίου.
Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι άσχημα, τουναντίον. Διότι το μόνο που επετέυχθη, προς το παρόν, είναι η κλασική «εξαέρωση» σε έναν Δείκτη που το τετράμηνο πριν της αναταραχή κατέγραφε καταιγιστικά το ένα πολυετές υψηλό πίσω από το άλλο, με κέρδη 22% και ένα εντυπωσιακό σερί 15 ανοδικών εβδομάδων στις τελευταίες 17.
Κι αν κάποιος ήθελε να τοποθετηθεί για να δει την ανοδική συνέχεια, εν μέσω προεξόφλησης για ένα καλό δεύτερο εξάμηνο, ..προσευχόταν για μια καλή διόρθωση.
Όπερ και εγένετο. Ο Δείκτης μας επέστρεψε με ακρίβεια (τυχαίο;) στη ζώνη των 1460-70 μονάδων (ενδοσυνεδριακά 7/4), η οποία όπως φαίνεται συνιστά και μια κρίσιμη μακροπρόθεσμη στήριξη στην ανοδική τάση.
Τώρα, το ποιός αγόρασε εκεί κάτω, ή έστω σε μια από τις άλλες δύο βαριές συνεδριάσεις της Πέμπτης (3/4) και της Παρασκευής (4/4), είναι άλλο θέμα.
Όπως επίσης, και το πόσο θα κρατηθεί και δεν θα πουλήσει στην πρώτη ευκαιρία, εάν τελικά αγόρασε.
Εν πάση περιπτώσει, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Παραμένουμε ένα ελκυστικό Χρηματιστήριο, ο Trump αρχίζει και ρίχνει νερό στο κρασί του (μέχρι να σκαρφιστεί την επόμενη ..φάρσα), θυμίζοντας ότι η τελευταία εξέλιξη είναι η αναστολή των δασμών για 90 ημέρες και η εξαίρεση των smartphones και των υπολογιστών από τις λίστες (αλήθεια, ποιες λίστες;).
Δεδομένου ότι πλέον, και μετά τα έκτροπα των προηγούμενων ημερών, δεν γίνεται να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις από επενδυτική σκοπιά, ούτε καν να πιστέψει ότι κάθε απόφαση έχει (ή θα έχει) κάποια ουσία, καλό είναι να χαράξει μια στρατηγική πριν αποφασίσει το οτιδήποτε.
Και η στρατηγική αυτή πρέπει να ενσωματώνει τη δική του, προσωπική ανοχή στον κίνδυνο, ανεπηρέαστη από κάθε εξωτερική μεταβλητή. Πολύ απλά, μπορεί να τοποθετηθεί υπέρ της πρόβλεψής του, στοχεύοντας αρχικά τη μέγιστη δυνητική απώλεια, και να ακολουθήσει την αγορά ήσυχος για να δει τα πιθανά κέρδη. Θα ξέρει εκ των προτέρων τί πάει να χάσει.
Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager
Οι αρθρογράφοι είναι ελεύθεροι να γράφουν την άποψή τους χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση, αρκεί να την υπογράφουν. Η άποψή τους δεσμεύει τους ίδιους και δεν λογοκρίνεται. Οι γνώμες και οι απόψεις που εκφράζονται είναι αυστηρά προσωπικές και δεν απηχούν πάντα τη θέση της ιστοσελίδας mikrometoxos.gr.