Στους γιατρούς που ανακάλυψαν τον ιό της Ηπατίτιδας C το φετινό Νόμπελ Ιατρικής

Στους Χάρβεϊ Άλτερ, Μάικλ Χάφτον και Τσαρλς Ράις για την ανακαλυψη του ιού της Ηπατίτιδας C απονέμεται το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας συνοδεύεται από το ποσό των 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

Πρόκειται για το 111ο βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, από την απαρχή του θεσμού το 1901.

Λίγο νωρίτερα από την επίσημη ανακοίνωση, οι φετινοί νικητές είχαν λάβει το σχετικό τηλεφώνημα από τον γραμματέα της επιτροπής για τα Βραβεία Νόμπελ, Τόμας Περλμαν.

Αύριο Τρίτη ανακοινώνεται το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης. Το Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Οι τρεις ερευνητές τιμώνονται με το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας για την αποφασιστική συμβολή τους στην καταπολέμηση της Ηπατίτιδας C που αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας προκαλώντας κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Εκτιμάται ότι 400.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως εξαιτίας του ιού της Ηπατίτιδας C.

Οι Χάρβεϊ Άλτερ, Μάικλ Χάφτον και Τσαρλς Ράις έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις που οδήγησαν τελικά στον εντοπισμό του ιού της ηπατίτιδας C, αποκαλύπτοντας τις αιτίες της χρόνιας ηπατίτιδας αλλά και αιματολογική εξέταση και τελικά φαρμακευτικές ουσίες για την ίαση της ασθένειας.

Σήμερα λοιπόν, χάρη στις ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων ο ιός της Ηπατίτιδας C είναι αντιμετωπίσιμος με την κατάλληλη θεραπεία.

Ο Χάρβεϊ Άλτερ, έχει αφιερώσει το επιστημονικό του έργο σε μελέτες για την ηπατίτιδα που σχετίζεται με τις μεταγγίσεις αίματος εντοπίζοντας ότι ένας συγκεκριμένος ιός, αυτός της Ηπατίτιδας C, ήταν που προκαλούσε στους αιματομεταγγιζόμενους ασθενείς χρόνια ηπατίτιδα.

Ο Μάικλ Χαφτον χρησιμοποίησε μια στρατηγική απομόνωσης του γονιδιώματος του ιού της Ηπατίτιδας C και ο Τσαρλς Ράις παρείχε με τις έρευνές του τις αποδείξεις ότι ο ιός της Ηπατίτιδας C μπορεί από μόνος του να προκαλέσει ηπατίτιδα.