Στουρνάρας στο Bloomberg: Η έξοδος από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό

Στουρνάρας

Την πιθανότητα να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και μετά τον Ιούνιο του 2021 επισήμανε μιλώντας στο πρακτορείο bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από επονομαζόμενο πρόγραμμα PEPP που δημιουργήθηκε ειδικά για τις συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού. Εξ ου και υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί και πέραν του αρχικού προγραμματισμού, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, για αρκετά χρόνια.

«Εχουμε στρατηγική εξόδου», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι αυτή «θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη του πληθωρισμού».

 

Η βοήθεια της ΕΕ είναι τεράστιας σημασίας για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, δεδομένου του αντίκτυπου του κορωνοϊού στον τουρισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ακόμα βαθύτερη ύφεση.

«Έχουμε κάνει συγκεκριμένους υπολογισμούς στην ΤτΕ. Για τα επόμενα έξι χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι περίπου 2% ψηλότερα από το ποσοστό που υπολογίζαμε μέχρι τώρα. Αρα θα υπάρξει αναθεώρηση των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, για να καρπωθεί η Ελλάδα το όφελος της βοήθειας είναι το πώς θα δαπανηθούν τα κεφάλαια.

Όσο για την πρόκληση τώρα, είναι η μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να απορροφήσει τα κεφάλαια «με τον ορθό τρόπο, έχοντας το μεγαλύτερο δυνατό αποτύπωμα στην ανάπτυξη. Δεν αρκεί να ξοδέψουμε τα χρήματα, πρέπει να συνοδεύσουμε αυτή την επένδυση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Σημείωσε επίσης ότι περιμένει πως η ΕΚΤ θα κάνει χρήση του συνόλου του προγράμματος PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, να και η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, που θα αναθεωρηθούν τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρκετά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμός της ευρωζώνης, αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για επέκταση του προγράμματος PEPP ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από μέλη τυ ΔΣ της ΕΚΤ που ανησυχούν αναφορικά με τη σύνδεση των χρηματοπιστωτικών αγορών με μια μακροπρόθεσμη υποστήριξη από την ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρτντ, έχει προειδοποιήσει ότι οι προοπτικές ανάκαμψης παραμένουν αβέβαιες παρά την πρόσφατη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ προς τα πιο ευάλωτα κράτη – μέλη. Και ο κ. Στουρνάρας συμμερίζεται αυτή την ανησυχία, καθώς αν και οι πρόσφατοι δείκτες αποκαλύπτουν ότι η οικονομία ανακάμπτει ξανά μετά από πολύμηνη συρρίκνωση, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους μετά από μια μακρά περίοδο ασθενικών εμπορικών συναλλαγών και χαμηλής ζήτησης.

 

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η Ελλάδα επωφελήθηκε ιδιαιτέρως από την ανταπόκριση της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση, καθώς, λόγω των ειδικών συνθηκών, τα ελληνικά ομόλογα που είχαν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς έγιναν δεκτά. Ως γνωστόν, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που η Ελλάδα πασχίζει να καταφέρει εδώ και μια δεκαετία