Στουρνάρας: Ώριμες οι συνθήκες για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ώριμες χαρακτήρισε πλέον ο Γιάννης Στουρνάρας τις συνθήκες, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας.

Συμμετέχοντας σε πάνελ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2019, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εξήγησε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αλλάξουν τα δεδομένα στα πρωτογενή πλεονάσματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους έχει μειωθεί πολύ και για πάρα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ανάπτυξη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφού το χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ και αυτό μπορεί να γίνει με μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Ενώ έχουμε διεθνή επιβράδυνση, στην Ελλάδα έχουμε επιτάχυνση, με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο άνω του 2%», σημείωσε, ενώ σχολιάζοντας τη νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προβλέπει ανάπτυξη 1,8% για την Ελλάδα το 2019 και 2,3% το 2020, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε «οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν είναι απαισιόδοξες, αν και πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη έναντι των προβλέψεων του Ταμείου».

Το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια κάνει λάθη, παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως το Ταμείο υιοθετεί μια πολύ συντηρητική προσέγγιση, με την οποία «δεν συμφωνούμε».