Στουρνάρας: Κοντά στο 6% ύφεση το 2020 στο βασικό σενάριο – Ανάκαμψη 5,5% το 2021

Την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πότε θα βρεθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό, εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την ανανέωση της θητείας του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το εύρος της ύφεσης θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5%.

«Το βασικό σενάριο είναι κοντά στο 6% ύφεση για το 2020 και για το 2021 ανάκαμψη της τάξης του 5,5%. Οι εκτιμήσεις αλλάζουν. Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται στοιχεία για την οικονομία αλλάζουν και οι εκτιμήσεις. Σήμερα όμως η εκτίμηση είναι αυτή από 4,5% μέχρι 9,5% το εύρος. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε κίνδυνο σήμερα έχουμε αβεβαιότητα γι’ αυτό κάνουμε μόνο σενάρια. Αν δεν βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο αυτή η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται».

Στουρνάρας: Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα της κυβέρνησης η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη κατά 3%

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση λέγοντας πως αν δεν είχαν ληφθεί, η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον τρεις μονάδες. «Το κράτος μέχρι τώρα έχει πάρει μέτρα με μόχλευση κοντά στα 20 δισεκατομμύρια, η επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι – 4,5% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο γιατί πολλά μέτρα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, το έλλειμμα θα είναι 2,9% για το 2020 και 2,9% πλεόνασμα για το 2021. Η επίπτωση στο ΑΕΠ που έχουν τα μέτρα είναι κοντά στο 3%. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση θα ήταν 3% επιπλέον εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα αυτά», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος στον τουρισμό ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η συμμετοχή του στο εθνικό προϊόν είναι της τάξης του 8,5%. «Κλειδί για την Ελλάδα είναι τι θα συμβεί στον τουρισμό. Σο εθνικό προϊόν όλες οι δραστηριότητες του τουρισμού είναι 8,5%. Από κει πρέπει να ξεκινούμε την βάση εκτίμησης, τα έσοδα πέρυσι ήταν 18,5 δισ. αλλά είχαμε και εκκροές γιατί και οι Ελληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό».

Στουρνάρας: Καλυμμένες οι τράπεζες

Μάλιστα, ο κύριος Στουρνάρας ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου είναι ενθαρρυντικά και πρόσθεσε ότι όπου καταργείται το lockdown υπάρχει ανάκαμψη και τζίρος μεγαλύτερος από τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης, πρόσθεσε πως είναι θετικό στοιχείο η αύξηση των καταθέσεων και η αύξηση των αποταμιεύσεων.

Ως προς τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι απόλυτες καλυμμένες και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαίων και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η οικονομία το 2021 να επιστρέψει σε ρότα πλεονασμάτων. «Πρέπει να ενισχυθεί το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο παραγωγικός ιστός. Να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη καμιά λύση για φτηνό δανεισμό, να εκμεταλλευτούμε τις κοινές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι παρεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να είναι μόνιμες. Από κάποια στιγμή και μετά θα πρέπει να καταργηθούν, όσο υποχωρεί η πανδημία έτσι ώστε το 2021 να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα»