Στον «πάγο» βάζει η Γερμανία τον αγωγό Nord Stream2 – Φόβοι για τις τιμές του φυσικού αερίου

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανακοίνωσε την αναστολή της διαδικασία πιστοποίησης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σύμφωνα με το Reuters η κοινοπραξία ανέφερε ότι απαιτείται η σύσταση μιας εταιρίας που θα υπόκειται στους γερμανικούς νόμους προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

«Η πιστοποίηση για τη λειτουργία του Nord Stream 2 θα εξεταστεί όταν ο διαχειριστής συγκροτηθεί σε ένα νομικό σχήμα που θα είναι συμβατό με τη γερμανική νομοθεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη εκτινάχθηκαν μετά την είδηση. Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδοση τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 10%, στα £2,24 ενώ το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, καταγράφει επίσης άλμα 10% – και τα δύο συμβόλαια τελούν υπό διαπραγμάτευση κοντά στο πιο υψηλό του τελευταίου μήνα.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνδέει σταθερά τις υψηλότερες ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου με την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, επομένως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκκίνηση του αγωγού είναι πιθανό να αυξήσει τους φόβους ότι οι ρωσικές ροές θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα αυτόν τον χειμώνα.

Ένας αμφιλεγόμενος αγωγός

Ο αγωγός Nord Stream 2 όπως αναφέρει η Deutsche Welle , θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Την αντίθεσή τους με το έργο έχουν εκφράσει αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες που προειδοποιούν ότι θα αυξήσει επικίνδυνα την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Παρά την επί της αρχής διαφωνία των ΗΠΑ με τον αγωγό, η διακυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο Ιούλιο διέκοψε τις προσπάθειες να μπλοκάρει τη λειτουργία του μέσω τις εφαρμογής κυρώσεων. Ουάσιγκτον και Βερολίνο κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και απειλή κυρώσεων προς τη Ρωσία εάν θεωρηθεί ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τις παραδόσεις καυσίμων.