Στον αέρα η σημερινή συνάντηση ΕΕ – AstraZeneca για τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων

Σε τροχιά σύγκρουσης φαίνεται ότι βρίσκονται Ε.Ε. και AstraZeneca για το ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά τις παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας κατά της Covid-19. Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής της Ε.Ε. για τα εμβόλια –προγραμματισμένη για τις 18.30 ώρα– βαίνει προς ακύρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ενημέρωσε χθες το βράδυ την Κομισιόν ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση, καθώς ετοιμάζει την απάντησή της στην επιστολή που έλαβε την Κυριακή από την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Η Κομισιόν ασκεί πιέσεις στην εταιρεία να αλλάξει στάση και να προσέλθει στη συνεδρίαση. Παράλληλα, οργανώθηκε προ ολίγου τεχνική ενημέρωση για τις 13.30 τοπική ώρα με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, στην οποία θα παρουσιαστούν τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην AstraZeneca.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι όντως υπάρχουν ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας» στη σύμβαση με την εταιρεία, που δεν επιτρέπουν νομικές ενέργειες που να συνδέονται απευθείας με την καθυστέρηση στην προμήθεια των δόσεων. Ωστόσο η σύμβαση προαγοράς του περασμένου Αυγούστου προέβλεπε ότι, σε αντάλλαγμα για τα 336 εκατομμύρια που έλαβε η εταιρεία από την Ε.Ε., θα διασφάλιζε ότι θα είχε την αναγκαία παραγωγική ικανότητα για να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα. «Δεν μπορούν να πετάνε το μπαλάκι τώρα στον Βέλγο υπεργολάβο τους… Υπάρχει ξεκάθαρο νομικά ζήτημα» σημειώνουν.
Εν τω μεταξύ, επιταχύνονται οι διαδικασίες σύστασης του μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων εκτός Ε.Ε., με σκοπό να είναι έτοιμος την Παρασκευή. Κοινοτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα είναι ένας ισχυρός μηχανισμός, θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να μπλοκάρει εξαγωγές σε τρίτες χώρες αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ωστόσο, η AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα. «Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας. Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.