Στο σπίτι του κρεμασμένου…

Στο σπίτι του κρεμασμένου…

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις δεν πρέπει να είναι δημοφιλείς στον Νομό Αργολίδας. Διότι, αν ήταν, θα εξέφραζε με τόσο πόνο τα παράπονά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου για τον νόμο Σπίρτζη περί δημοσίων έργων (4412/16);

Τροχοπέδη για τα δημόσια έργα, λέει ο γενικός, που κάτι θα ξέρει ως πολιτικός μηχανικός με δύο μεταπτυχιακά. Εκείνο όμως που τον στενοχωρεί και τον προβληματίζει περισσότερο είναι που οι επιτροπές, οι οποίες είναι αρμόδιες για διάφορα θέματα κατά την εκτέλεση ενός έργου, προκύπτουν από την κλήρωση στελεχών αρμόδιων φορέων.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι να εμφανίζονται ως μέλη της επιτροπής για την αξιολόγηση των έργων στην Εθνική Πινακοθήκη, επί παραδείγματι, επιστήμονες με ειδίκευση στην οδοποιία ή στις γέφυρες, αλλά όχι σε ένα κτίριο που συνδέεται με τον πολιτισμό.

Πώς εξανίσταται όμως ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, ο οποίος – βάσει του βιογραφικού του όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου – μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση, έχει ειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων, στην Οργάνωση και Διοίκηση Δημόσιων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και έχει πλούσια εργασιακή εμπειρία στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Πουθενά δεν αναφέρεται κάποια θέση σχετική με τον πολιτισμό που να δικαιολογεί το ότι ανέλαβε μια τόσο κομβική θέση όσο αυτή του γενικού γραμματέα στο ΥΠΠΟ. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί ότι μπορεί να αποδειχτεί επαρκής και ικανός στα καθήκοντά του.

  • Αλλά αν εκείνος προβληματίζεται για ορισμένα μέλη μιας επιτροπής ενός έργου, ο χώρος του πολιτισμού θα έπρεπε, με την ίδια λογική, να έχει πέσει σε βαθιά συλλογή που ένας πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στους υδάτινους πόρους ανέλαβε τη δεύτερη σημαντικότερη θέση στο ΥΠΠΟ.

Και να εναποθέτει τις ελπίδες του ότι η μεταπτυχιακή του ειδίκευση θα τον βοηθήσει να «μην τα κάνει μούσκεμα».

  • Ε, όταν σας λέω ότι δεν ξέρουν από παροιμίες στο Ναύπλιο… Διότι στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σκοινί!

ΒΗΜΑτοδότης