Στο ΠΙ και ΦΙ – από τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου

Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών Τρίτη 2 Μαΐου 2017. Ανοδική είναι σήμερα η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο Ηρακλής (APS) και οι 12 άθλοι της μείωσης των προβληματικών δανείων άλλαξαν την ροή των πραγμάτων στην εγχώρια αγορά και σε συνδυασμό με την βελτίωση του κλίματος στις ξένες αγορές επανάφεραν τον Γενικό Δείκτη σε θετική εβδομαδιαία μεταβολή μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.

ΣΧΟΛΙΟ – Μ.ΧΑΤΖ: Τα καλά νέα για τις τράπεζες αφορούν προς το παρόν την χρονική στιγμή που κλείνει το θέμα αφού υπάρχει ικανός χρόνος έως το τέλος του έτους ώστε να γίνουν οι πρώτες κινήσεις τιτλοποιήσεων βελτιώνοντας την εικόνα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι τράπεζες στο στατικό τεστ αντοχής (με ισολογισμό 31.12.2019) το καλοκαίρι του 2020.

Ακόμα όμως και αν δεν γίνει χρήση του APS, δεν παύει να αποτελεί ένα διαθέσιμο εργαλείο, μια χρυσή εφεδρεία στις επιλογές που θα έχουν πρόσβαση οι τράπεζες με λογικό κόστος. Η σύνταξη και η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου είναι τα επόμενα βήματα στα οποία θα υπάρχουν και οι κρίσιμες λεπτομέρειες ως προς την σύνθεση των ομολόγων που θα
τιτλοποιήσουν τα προβληματικά δάνεια όπου ενδεχομένως να δοθεί και περισσότερη πληροφόρηση για την χρηστικότητα του σχεδίου και τις ωφέλειες του.

  • Σε παράλληλο χρόνο η υπόθεση του Ελληνικού φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά με τους εμπλεκόμενους να ανοίγουν τα χαρτιά τους ως προς τις επιλογές χρηματοδότησης της επένδυσης, της οποίας η πρώτη φάση κοστολογείται στα 2 δις ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή η απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχεις μειωθεί στα 350 εκατ. ευρώ ως προς το πλεόνασμα του 2020 από 1 δις ευρώ αρχικά.

Όλα δείχνουν ότι στις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευνοϊκότερη φορολόγηση των ανωνύμων εταιριών και των φυσικών προσώπων για την επόμενη χρονιά. Η τιμολόγηση με αρνητικό επιτόκιο της τρίμηνης έκδοσης εντόκων και η άνεση με την οποία η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε σε ιστορικό χαμηλό για 10 χρόνια συμπληρώνουν το παζλ αισιοδοξίας της εβδομάδας που πέρασε.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έβγαλε στηρίξεις στις 820 μονάδες, αναλώνοντας χρόνο χωρίς να παραβιάσει κομβικές ζώνες τιμών. Η εν εξελίξει αντίδραση έχει συμπαθητικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την βάλουν σε μια πιο μεσοπρόθεσμη λογική. Οι τζίροι δείχνουν αυξητική δυναμική και τα κλεισίματα γίνονται με συστηματική φροντίδα πάνω από το μέσον του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης. Η εικόνα θα γείρει πολύ υπέρ των αγοραστών σε υπέρβαση των 850 μονάδων όπου συγκλίνουν κινητοί μέσοι και ο MACD, ζώνη η οποία αποτελεί και το κυριότερο άμεσο πεδίο αντίστασης.

  • Σε ότι αφορά τους ταλαντωτές η ανάκαμψη τους από τα χαμηλά δείχνει ότι υπάρχει ένταση στην αντίδραση υποδηλώνοντας ένα χτίσιμο στο ρυθμό της ανόδου.
  • Συμπερασματικά αναμένουμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει άμεσα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης κοντά στις 860 μονάδες με τις τράπεζες να έχουν αναλάβει τα ηνία της Αγοράς και να οδηγούν ψυχολογία και τιμές.

ΑΤΖΕΝΤΑ – Μ.Χ: Την ερχόμενη Τρίτη η Jumbo ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης καθώς και το τελικό μέρισμα το οποίο δεν αναμένεται να είναι χαμηλότερο από 44 λεπτά ανά μετοχή. Tην ίδια ημέρα η Quest συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου 14 λεπτών ανά μετοχή. Ακόμα την Τρίτη θα υποβληθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την επόμενη ημέρα η Jumbo διατηρώντας την παράδοση έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών Στο διάστημα 16 με 18 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η Δημόσια Προσφορά εταιρικών ομολόγων επταετούς διάρκειας ύψους 120 έως 150 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Ο από μηχανής θεός και το μαγκανοπήγαδο” το τεχνικό μου άρθρο στην εφημερίδα Κεφάλαιο αυτό το Σάββατο…

Εικόνα

ΚΟΡΔΕ: Βρήκε στήριξη πάνω στην ανοδική γραμμή του 2019 και ετοιμάζεται για μια πιαθνή ανοδική ανάταση πρός τα 0,50…
.
Εικόνα
ΑΒΑΞ: Παραμένει πιστός μέσα στο μακροπρόθεσμο σχηματισμό Head & Shoulders με τη τελευταία προσπάθεια στα 0,83 της neckline να τρώει πόρτα… Τώρα μετά τη διόρθωση στα 0,55 και την ανάληψη τριών νέων έργων 740 εκατ ευρώ θα θελήσει να κάνει μια επανεκτίμηση στα 0,70 με 0,72 ευρώ.

Εικόνα