Στο ΠΙ και ΦΙ – από τον κόσμο του Χ.Α και των αγορών (16/1/2020)

AMA είσαι νοικοκυρεμένη, κοιτάς την δουλειά σου, βγάζεις κέρδη, ξεκάθαρα πηγαίνεις μπροστά και δεν οφείλεις σεντ σε τράπεζες είσαι… εταιρεία… απάτη. 

  • Η αγορά στην καλύτερη των περιπτώσεων σε έχει στο περιθώριο και μόνον όσοι πάνε κόντρα σε αυτή την αρρωστημένη νοοτροπία κάποια στιγμή θα ασχοληθούν μαζί σου, για το δικό τους καλό πάνω από όλα, γιατί είναι συνειδητοποιημένοι επενδυτές και ξέρουν ότι δεν θα βγουν χαμένοι ασχολούμενοι μαζί σου.

ΑΜΑ όμως χρωστάς της Μιχαλούς,

  • έχεις τεράστια χρέη και δανεισμούς, τα ίδια κεφάλαια σου είναι αρνητικά (μερικές φορές ξεπερνούν ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ), έχεις ξεχάσει τι θα πει κερδοφορία (η λέξη αυτή μάλιστα έχει καταργηθεί από το λεξιλόγιο σου εδώ και πάρα πολλά χρόνια)  τότε η εταιρεία σου αν και κάποια στιγμή θα πάει…άπατη, τυγχάνει και της σχετικής διαφήμισης και της σχετικής υποστήριξης, η μετοχή σου κινείται έως και εντυπωσιακά στο ταμπλό, μερικές φορές μάλιστα αποτιμώμενη σε αρκετές ή ακόμη και σε πολλές δεκάδες εκατ.(!).

ΕΝΩ ΠΑΝΤΟΥ (σχεδόν) όλοι έχουν κάποια καλά λόγια να πουν, να γράψουν και να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες για το χατήρι σου(!!).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – έχει πολύ πράγμα να γραφτεί…


ΚΑΡΑΤΖΗ: (ΠΡΟ)ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει.

ΚΤΒ: Θα έχουμε σήμερα επισημάνσεις και σχόλια για την Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου. Μαζί με την δική μας είναι οι μοναδικές στο είδος τους που διαπραγματεύονται στις αγορές. Εκτός αν υπάρχει και κάποια άλλη που μας διαφεύγει.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Αν δεν υπάρχει θεαματική ανατροπή στο δ΄3μηνο, τότε κανονικά θα πρέπει να μπει σε καθεστώς ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στη πράξη, το πολύ πολύ να ανακοινώσει μία ΑΜΚ.

ΛΟΥΛΗ -απάντηση, διευκρίνηση: Δεν είναι ακριβή η μτχ, κάθε άλλο μάλιστα. Απλά, η αντίστοιχη της ΛΥΚ συγκριτικά είναι πολύ φθηνή στο ταμπλό.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Πολλές μετοχές είναι παρα-φουσκωμένες και θα ζοριστούν, αν δεν έχουν ήδη αρχίσει να ζορίζονται.

ΜΕΝΤΙ: Στα 11 εκατ. η κ/φση και η ΑΒΕ στα… 31; και η ΠΡΟΦ 47 εκατ.; και ο ΠΑΠ 42,5 εκατ. ευρώ; Πάμε καλά; Χωρίς κανένα ψόγο για τις 2 τελευταίες, απλά για να τονίσουμε το αστείον της υπόθεσης ΜΕΝΤΙ. Μίας εταιρείας που κτυπήθηκε αλύπητα από το PSI και όμως επέζησε!!! Και τώρα θα κινηθεί χωρίς τα δεσμά που την ταλάνιζαν χρόνια τώρα…


ΓΡΑΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ η φίλη Ελευθερία Κούρταλη στο Capital…

Η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχιστεί και το 2020 σημειώνει η Eurobank Equities στην έκθεση στρατηγικής του 2020, επισημαίνοντας πως παραμένει θετική για το Χ.Α καθώς οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν ελκυστικές έναντι των ευρωπαϊκών.

Όπως επισημαίνει, ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε κατά 50% το 2019, ένα έτος που έφερε τις πιο εντυπωσιακές ετήσιες αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.  Η επίδοση αυτή οδηγήθηκε από τον τραπεζικό κλάδο (+101%), ωστόσο και οι μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου σημείωσαν αξιοσημείωτες αποδόσεις (πάνω από 30%).

  • Σημαντική στήριξη στο πολύ αυτό θετικό story του Χ.Α έδωσαν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τον περιορισμό των φόβων για παγκόσμια ύφεση και την χαλαρής νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Όσον αφορά τη συνέχεια, η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα μέτρια δημοσιονομικά κίνητρα που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών κατά 4%) θα οδηγήσουν σε διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή στο μη χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Καθώς οι αποτιμήσεις μετοχών εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους και κατά 25% χαμηλότερες από αυτές των ευρωπαϊκών, η Eurobank Equities θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν ένα συναρπαστικό ισοζύγιο ανταμοιβής-κινδύνου, ιδίως δεδομένης και της καλύτερης εσωτερικής μακροοικονομικής εικόνας, σε σύγκριση με αυτήν των περισσότερων αναπτυγμένων αγορών.

  • Top picks

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή εταιρεία,  σε αυτό το περιβάλλον του επιταχυνόμενου κυκλικού μομέντουμ και των φιλικών προς την ανάπτυξη κυβερνητικών πολιτικών, οι εγχώριες προοπτικές για το 2020 φαίνονται θετικές.

Με τους επενδυτές να αναμένουν επιβεβαίωση από την επικείμενη πολιτική, η Eurobank Equities συνιστά την έκθεση:

1) σε μετοχές με ισχυρούς καταλύτες (π.χ. ΟΠΑΠ),

2) σε μετοχές με αποτιμήσεις που δεν αντανακλούν πλήρως τις προοπτικές ανάπτυξης (π.χ. Jumbo) και

3) σε μετοχές που προσφέρουν υψηλές συνολικές αποδόσεις (π.χ. ΟΠΑΠ).  Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τονίζει, καθώς είναι πιθανό να προστατεύσει τις αποτιμήσεις σε περίπτωση αλλαγών στην αντίληψη κινδύνου.

Στα top picks της Eurobank Equities για το 2020 εξακολουθούν να περιλαμβάνονται ο ΟΠΑΠ και η Jumbo, ενώ μεταξύ των τραπεζών προτιμά την Alpha Bank, δεδομένου του συνδυασμού ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης.

  • Τράπεζες

Η Eurobank Equities διατηρεί τη θετική της στάση για τον τραπεζικό κλάδο, παρά το ρεκόρ των αποδόσεων το 2019.  Αναμένει περαιτέρω πρόοδο στη θεμελιώδη θέση τους, εν μέσω ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος (όπως αντανακλάται στις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων) και πιο αποφασιστικών δράσεων των διοικήσεων.

  • Επιπλέον, εκτιμά πως οι αποτιμήσεις τους παραμένουν “λογικές” (εκτιμώμενος δείκτης P/TBV για το 2020 στο 0,4x) και βλέπει περιθώρια περαιτέρω re-rating, ιδιαίτερα κατά την εφαρμογή των στρατηγικών τους σχεδίων, με στόχο πολύ πιο “καθαρούς” ισολογισμούς (NPE κάτω του 10%) και την βελτίωση της κερδοφορίας (RoE περίπου 10%) έως το 2021-2022.

CITI: Το περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα οδηγήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές γα τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή η συμφωνία θα δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 και μετά.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας

Παρά το δυσμενέστερο εγχώριο περιβάλλον καινοτομίας, οι ελληνικές βιομηχανικές ΜμΕ καταφέρνουν να καινοτομούν (σε ποσοστό 43% του τομέα έναντι 50% στην ΕΕ), με τις καινοτόμες επιχειρήσεις να επιτυγχάνουν υψηλότερες αποδόσεις τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδοφορίας.

  • Ειδικότερα, οι καινοτόμες επιχειρήσεις πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την προηγούμενη 5ετία της τάξης του 11,2% – έναντι μόλις 0,2% για τις μη καινοτόμες – ενώ παράλληλα πέτυχαν υπερτριπλάσια βελτίωση του επιπέδου κερδοφορίας τους (+4,8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι +1,5 για τις μη καινοτόμες).

Η επίτευξη καλύτερων επιδόσεων για τις καινοτόμες βιομηχανικές ΜμΕ κατά την προηγούμενη περίοδο ενισχύει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για την μελλοντική τους πορεία, όπως αυτή αποτυπώνεται (i) στις επιδόσεις του Δείκτη Εμπιστοσύνης (35 μονάδες για τις καινοτόμες έναντι 19 για τις μη καινοτόμες), (ii) την αναπτυξιακή τους στρατηγική (η οποία χαρακτηρίζει τα 2/3 των καινοτόμων έναντι ½ των μη καινοτόμων) και (iii) τις θετικότερες προοπτικές απασχόλησης (με το 36% να εκτιμά αύξηση στο μέλλον έναντι 25% για τις μη καινοτόμες).


ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ισχυρή “ανάσα” αισιοδοξίας φαίνεται να παίρνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 24% και ανήλθε στο 68%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή δυναμική που αποκτά η χώρα με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Οι τράπεζες διαμορφώνουν το 19,6% της αξίας του. Ο ΟΠΑΠ το 4,85% (η σημερινή πτώση του αντιστοιχεί σε ένα -0,35% για τον ΓΔ και σε -0,58% για τον Ftse25).

  • Σύνθεση ΔΤΡ (15 Ιαν 2020)
Σύμβολο Κλείσιμο Διαφορά % % Στάθμισης Χρημ/κή αξία % Συμμετοχή Capping Factor
ΑΛΦΑ 1,86 2,48 89 2.555.439.955 34,61 1
ΑΤΤ 0,382 -0,78 19 33.477.816 0,45 1
ΕΤΕ 2,96 2,78 60 1.624.534.112 22 1
ΠΕΙΡ 3,29 -0,3 65 933.795.622 12,65 1
ΕΥΡΩΒ 0,8995 4,59 67 2.235.382.028 30,28 1

 

Print Friendly, PDF & Email