Στο ΠΙ και ΦΙ – από τον κόσμο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και των Αγορών (19+20/6)

Η ΑΓΟΡΑ θα κάνει πάντα το δικό της. Είναι πολύ μεγαλύτερη από όλους μας. Δεν θέλει αγριάδες, ενθουσιασμούς ή κλάμματα. Απαιτεί σύνεση, λογική και σεβασμό πάνω από όλα στα κεφάλαια που επενδύουμε.

 • Οι παλαιότεροι έχουν πληρώσει πανάκριβα δίδακτρα, γι αυτό σας γράφουν μην ανοίγεστε, μην χρησιμοποιείτε εργαλεία μόχλευσης, κάντε χρήση stop loss, κατοχυρώνετε κέρδη και μην μπαινοβγαίνετε. Κάτι ξέρουν παραπάνω.

Ο ΛΟΓΟΣ που εδώ και μερικούς μήνες αρκετοί επενδυτές διατηρούν ρευστότητα, δεν είναι ότι δεν θέλουν να κερδίσουν κι άλλα. Αλλά το πως να διαφυλάξουν τα κεκτηθέντα τους. Φυσικά, σε ακραίες περιπτώσεις την αυξομειώνουν κατά το δοκούν.

**

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Εχει μπροστά της να εισπράξει τη μερίδα του λέοντος από έργα που προέρχονται από επιδοτήσεις τόσο στον Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα τα επόμενα χρόνια.

**

ΣΧΟΛΙΟ: Να μην δίνετε ποτέ σας σημασία στα πακέτα που αλλάζουν χέρια, γιατί αν μπορούσαν αυτά να μιλήσουν θα σας σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο. (στις 10, τουλάχιστον οι 7 των περιπτώσεων). Δυστυχώς κυκλοφορεί πολλή παραπληροφόρηση στα μέσα ιντερνετικής δικτύωσης και ειδικότερα στα Forum όπου υπάρχουν επαγγελματίες του ψεύδους. Προσοχή επομένως στο τι και που και ποιόν διαβάζετε.

**

TIΣ μετοχές δεν τις κυνηγάμε στο +30%, +40% και +50%, γιατί κάποια στιγμή θα τις διορθώσουν. Οταν είναι στα αζήτητα ή είναι πολύ υποτιμημένες, τότε είναι η καλύτερη περίοδος για τοποθετήσεις. Στο Χ.Α όμως έχουμε το εξής παράδοξο εδώ και πάρα πολλά χρόνια… Να αγοράζουμε ακριβά και να πουλάμε φτηνά…

**

ΟΑΚ- ΟΤΕ ή ΠΟΤΕ(;): Στα 8 ευρώ ήμουν πρωτεργάτης της «διαφήμισης » της μετοχής. Αλλα βρε παιδιά, τώρα τι περιμένουμε; Να πάρει 2-3-4 ευρώ; ε και; Θα γράψετε ένα 20% σε μια αγορά που αν πάει καλά θα πάρετε πολλαπλάσια από τις υπόλοιπες (και δεν μιλάω για τις μικρές αλλά για τα μεσαία χαρτιά ) και αν πάει άσχημα θα πουλάει όλος ο πλανήτης ΟΤΕ.

 • Θα μου πείτε… Δηλαδή, μακριά από τις μεγάλες; Όχι προφανώς. Μακριά από τις μεγάλες που δεν εχουν περιθώρια να μεγαλώσουν άλλο. Γιατί πχ άλλο Μυτιληναίος και άλλο ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ ταβάνιασε ως εταιρία και στηρίζεται στο μάδημα του Ελληνικού λαού με τις χρεώσεις που έχει.

Κάποια μέρα που η τεχνολογία θα προσφέρει υπηρεσίες τηλεφώνου απευθείας από τρίτες εταιρίες το μάδημα θα τελειώσει και μαζί με αυτό τα υπερκέρδη του ΟΤΕ ή αλλιώς ΠΟΤΕ όπως τον λέει ένας φίλος.

**

ΡΕΒΟΙΛ: Tρέχουσα Κ/φση 24 εκατ.: Σαν να πολυδιόρθωσε, έχει και η υπερβολή τα όρια της. Είπαμε βρε παιδιά, αλλά όχι και έτσι! Σας βλέπουν. Στα… 1,64 τον περασμένο ΙΟΥΝΙΟ και… 1,1000 τώρα! Με τα νυν μεγέθη πολύ καλύτερα από τα τότε, έως και πάρα πολύ…

 • ΡΕΒ: -11% το 2022 όπου έχει διαπραγματευτεί στο εύρος των 1,0300 με 1,3700 ευρώ. Μέσα σε 2 χρόνια τώρα έχει αυξήσει τα βενζινάδικα της κατά 20%, μπήκε στις ΑΠΕ (αναμένουμε και νέες κινήσεις) και χωρίς καμία προειδοποίηση ανακοίνωσε ότι μπήκε και στο εμπόριο φυσικού αερίου, φυσικά χωρίς τυμπανοκρουσίες.

**

ΑΔΜΗΕ: Στη τρέχουσα τιμή των 1,9660 ευρώ αποτιμάται σε 456,12 εκατ. ευρώ.

 • ΑΔΜΗΕ(Ι): Σχόλια μελών forum μεστά περιεχομένου και συγκεκριμένα στο capital.gr

Κέυνς – Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη περιόδου το α’ τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκαν σε 12,2 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 25,3% έναντι 16,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2021
ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 • Κέυνς – Αύξηση του ύψους των αμοιβών τρίτων κατά 60,2%, που οφείλεται στην αύξηση των αμοιβών απασχολουμένων με συμβάσεις έργου για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Ομίλου. Να πούμε εδώ ότι ο όμιλος έχει σημαντικό δανεισμό και οι αυξήσεις των επιτοκίων δε θα ναι ότι καλύτερο για την κερδοφορία.

BlueMAK- @Κέυνς: Δυστυχώς η μετοχή οδεύει τάχιστα στη ζώνη του 1.6 με 1.75. Τα αποτελέσματα ειναι όντως απογοητευτικά αλλά κανένα μέλος του ΔΣ δε βλεπει τη πορτα της εξόδου η δεν υπάρχει προγραμμα μείωσης των αμοιβών του αφου δεν επιτυγχάνονται οι χρηματικό οικονομικοί στόχοι. Το μέρισμα του χρόνου θα εξανεμιστει στα 5 λεπτά.

 • Βέβαια δεν ευθυνεται για αυτό ΜΟΝΟ η εισηγμένη αλλά και η ΡΑΕ η οποία αρνείται να αναπροσαρμοσει το έσοδο του διαχειριστή. Εν ολίγοις γίνονται επενδύσεις διασυνδέονται νησιά ΑΛΛΑ ο διαχειριστής δεν αποζημιώνεται για αυτά.

Οι επιλογές είναι δυό. Στάση επενδύσεων δηλαδή από τη στιγμή που δε μου αυξάνεις τα έσοδα εγώ δε μπορώ να συνεχίσω το επενδυτικό μου προγραμμα καθώς πρεπει να διαφυλαξω τη κερδοφορία μου.

 • Option 2 να κινηθεί νομικά κατά των μελών της ΡΑΕ. Όταν εισαι μέλος της ΡΑΕ έχεις δικαιώματα (αμοιβές κτλπ) και υποχρεώσεις. Άμα κινδυνεύουν να φάνε οι ίδιοι και όχι το δημόσιο Πρόστιμο να δούμε ποσο γρηγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες. Αλλά αυτό αποτελεί μέρος του προβλήματος. Το κυρίως προβλημα ειναι αυτο που αναφέρεις.

FORD MOTOR- 5.1.2002: Aπό τις αγαπημένες μετοχές του μ/μ στην Wall Street, με την τιμή της να διπλασιάζεται στο τελευταίο 7μηνο από την ημέρα παρουσίασης της.

FORD MOTOR- 20.6.2002: Στα 11,2300 την Παρασκευή

 • Τον Ιανουάριο του 2020 διαπραγματευόταν στα…. 5 δολάρια.
 • Τον Σεπτεμβριο του 2008 στα 2,0000 δολάρια (ιστορικό χαμηλό).
 • Τον Δεκέμβριο του 1998 έγραφε το ιστορικό υψηλό της στα 32,60 δολάρια.
 • Οποιοι εκτιμούν ότι και τα επιτόκια και οι τιμές πετρελαίου, βενζίνης κλπ θα υποχωρήσουν , ας την παρακολουθούν…


ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΗ η παρατήρηση- επισήμανση του Παρατηρητικού προ τετραμήνου…

ΕΓΡΑΦΕ ΤΟΤΕ λοιπόν ο επιστήμονας Ζ.Κ (όχι της δήλωσης… Σαλιαρέλη)- Βάζελος το θρήσκευμα:

Υπάρχουν δυο ιδεολογικά πρότυπα, δυο βασικές κατευθύνσεις της κοινωνιολογικής θεωρίας. Η λειτουργική προσέγγιση ή το συναινετικό πρότυπο και η συγκρουσιακή προσέγγιση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργικής προσέγγισης είναι:

 • Βλέπει την κοινωνία σαν σύστημα που αποτελείται από ένα σύνολο στοιχείων που αλληλεπιδρούν με σταθερό τρόπο.
 • Όλες οι πλευρές της κοινωνίας είναι απαραίτητες για την επιβίωσή της.
 • Τα περισσότερα μέλη της κοινωνίας έχουν κοινές πεποιθήσεις και αξίες.
 • Υπάρχουν σταθερές δομές και αρμονία σχέσεων.
 • Περιθωριακές συμπεριφορές αντιμετωπίζονται από το σύστημα (νόμοι)

Η κριτική που ασκείται στο συναινετικό πρότυπο είναι: Αφού ισχύουν όλα τα παραπάνω, πώς πραγματοποιούνται οι αλλαγές, πώς γίνεται η εξέλιξη;

Εδώ έρχεται να δώσει την απάντηση η συγκρουσιακή προσέγγιση, τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι:

 • Η κοινωνική δομή αποτελεί την καταγραφή της νίκης ορισμένων ομάδων σε άλλες.
 • Υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα.
 • Όσοι έχουν τη δύναμη επιβάλλονται.
 • Οι συσχετισμοί δυνάμεων μπορούν να ανατραπούν και έτσι οδηγούμαστε στην κοινωνική εξέλιξη.

Είναι φανερό νομίζω ότι στην περίπτωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουμε μια αδιαμφισβήτητη εφαρμογή της συγκρουσιακής προσέγγισης, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου.

Στη συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση η εξέλιξη λαμβάνει χώρα δια της βίας και έχει σαφέστατα αρνητικό πρόσημο, αφού εκτός των άλλων η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα ολοκληρώνεται με την παντελή απουσία ηθικών αξιών και δημοκρατικών διαδικασιών.

Μια παραλλαγή του συγκρουσιακού προτύπου βιώνουμε και στο δικό μας χώρο με τα αντικρουόμενα συμφέροντα, χαρακτηριστικότερα των οποίων είναι εκείνα των long και των short. Ανάλογα με την τάση και τις συνθήκες που επικρατούν, οι συσχετισμοί δυνάμεων μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.


 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 
Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.