Στο ΠΙ και ΦΙ από και για τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου… (3/3/2020)

ΦΥΣΙΚΑ δεν αλλάζει το παραμυθάκι (που όμως είναι και οδυνηρή πραγματικότητα η οποία έχει κοστίσει απώλειες αμέτρητων δεκάδων δισ. ευρώ στους επενδυτές) ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι… τράπεζες του(!!). Και να στο γράφουν συνεχώς και να το πιστεύουν (ακόμα χειρότερα) οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου (αναλυτές, χρηματιστές, έγκυροι (sic) δημοσιογράφοι κ.λπ).

 • ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ και όπως γράφαμε και πριν λίγες εβδομάδες…
Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι παρά το γκρεμοτσάκισμα των τιμών στα Blue Chips τα περισσότερα παραμένουν – αν μη τι άλλο – υπερτιμημένα. Βάλτε τα κάτω και δείτε τα p/e, τα p/bv, τα Νetdebt/ebitda etc etc.
.
Ας περιμένουμε όμως την δημοσίευση των “2019” τους και θα επανέλθουμε. Εκείνο που ξέρουμε πολύ καλά πάντως, είναι ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ και οι ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ τους. Όπου δεν πάνε και τόσο καλά, κάθε άλλο μάλιστα θα λέγαμε.  

Ο ΛΟΓΟΣ που ανέβαιναν δεν ήταν παρά η γενική ευφορία που επικρατούσε και η ξεκάθαρη ΑΓΟΡΑ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ που επέτρεπε «καουμποϊλίκια». Το ζητούμενο ήταν να μην άλλαζε  απότομα η ΤΑΣΗ, οπότε θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε. Όπερ και εγένετο. Ατυχώς και Δυστυχώς.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ οι σώφρονες συνιστούσαν όχι ανοίγματα, ναι σε σταδιακές κατοχυρώσεις κερδών, μακρυά από απληστίες, διατήρηση ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια (αυξομειούμενη, ανάλογα με την τακτική του καθενός) κι όλα τα συμπαρομαρτούντα.
 • ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ, οι υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, η ανεβασμένη ψυχολογία (που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν υπέρμετρη), τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα και τα “ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ” έχουν κάνει στην πάντα. Μας προέκυψαν και τα Γεωπολιτικά που δύσκολα θα βρουν λύση, τα χρηματοοικονομικά μας πήραν την κατιούσα και εν ολίγοις θα το γυρίσουμε σε… Κλεφτοπόλεμο στα τερματικά.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ Το έλα να δεις εδώ!! Η εταιρεία πάντως είναι στη θέση της, όλα κανονικά δουλεύουν κ.λπ κ.λπ. Η αποτίμηση της όμως έχει εξαυλωθεί κυριολεκτικά στα 16,9 εκατ. με την τιμή της μετοχής της στα 0,9180 ευρώ. Η λογιστική αξία της στα 3,6000 ευρώ και ηγέτιδα δύναμη στο κλάδο της που θα (επ)ωφεληθεί από τα νέα έργα, γιατί η ζωή προχωρά.

 • Eίχε ζημιές λόγω κλάδου και κρίσης, αλλά ο όμιλος κάνει ξανά αυτό που μας άρεσε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Παράγει χρήμα. Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 24,3 εκατ. ευρώ από 40,2 εκατ. ευρώ στην χρήση 2018, με τα ίδια κεφάλαια να είναι στα 64 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 3,5 εκατ. ευρώ.

!ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Ι): Συνεχίζουμε με τις λειτουργικές ταμειακές ροές οι οποίες ανήλθαν στα 18,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα προέρχονται από μείωση αποθεμάτων και απαιτήσεων και όχι από αύξηση υποχρεώσεων σε τρίτους που κάνουν άλλες εταιρείες. Υπερκάλυψαν τις επενδυτικές, μείωσαν το δανεισμό και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 14,1 εκατ. ευρώ από… 3,77 εκατ. ευρώ το 2018.

!ΕΛΑΣΤΡΟΝ (ΙΙ): Με αυτήν την επίδοση και με δεδομένο ότι η εισηγμένη έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, δε μας απασχολεί η ζημιά ύψους 2 εκατ. ευρώ στο 2019 από ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν και ο κλάδος γνωρίζουμε όλοι πως είναι δύσκολος, με δεδομένο όμως το turnaround μπροστά του.

 • ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ: Ο δανεισμός μειώθηκε κατά 16 εκατ., τα ταμεικά διαθέσιμα ανήλθαν στα 14,1 εκατ. από 3,8 εκατ. το 2018… Και έγραψε ζημίες 2 εκατ. ευρώ;;;
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,9180 ευρώ
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 16,9 εκατ. ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 0,900 0,998 -6,33
30 ημερών 0,826 0,998 4,32
3 μηνών 0,600 1,580 -37,97
6 μηνών 0,600 1,580 -36,25
12 μηνών 0,600 1,685 -26,85

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας απέχει από τα… τεκταινόμενα στο ταμπλό και πολύ καλά κάνει.

 • Είναι ελληνική πατέντα-ανέκδοτο το θεώρημα-πόνημα να μην ασχολείται κανείς με μία μετοχή όταν οι μεγαλομέτοχοι και η διοίκηση της εταιρείας της δεν την… παίζουν στο ταμπλό.
 • Άλλη είναι η δική τους δουλειά και αυτή είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της επιχείρησης.
 • Τα υπόλοιπα είναι για τους… ζουλού!
 • ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ…
 • ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνουν τον κανόνα!

KOYIZ: Tα θεωρούν ως από τα πλέον έγκυρα έντυπα παγκοσμίως. Και όσοι συνεργάζονται μαζί τους υπερηφανεύονται κι από πάνω… ‘Ισως και εν αγνοία τους, το πιθανότερο…

 • Λίγοι όμως υποπτεύονται και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι αυτά δημοσιεύουν άρθρα, αναφορές και σχόλια επί πληρωμή…

Τα οποία εν συνεχεία μεταφράζονται, αναπαράγονται και προβάλονται ως θέσφατα από  δικά μας μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικών και μη. Μάλιστα, κάθε λίγο και λιγάκι ημέτερα έντυπα  (σχεδόν σε καθημερινή βάση) τα προβάλουν εντυπωσιακά και ο σκοπός επιτυγχάνεται.

KOYIZ (3-5-2020): Διαπραγματεύεται με τεράστιο discount (αφύσικα χαμηλό) για τον κλάδο του, ενώ αναλογικά και συγκριτικά με τις μεγάλες του κλάδου θα έπρεπε να είχε διπλάσια αποτίμηση.

 • Βέβαια, οι μετρήσεις δεν γίνονται με αυτό τον τρόπο, αν και οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούν. Η μητέρα έβγαλε απίστευτη αντίδραση, την μισή να βγάλει η κορούλα θα είμαστε super ευχαριστημένοι. Αλλά και ένα +25% από εδώ, κάθε άλλο παρά θα μας χαλούσε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Επειδή διαβάζουμε σε διάφορες στήλες ότι ο μ/μ έχει την άλφα ή την δείνα άποψη γι αυτήν την μετοχή ή την άλλη κλπ, να σας ενημερώσουμε για πολλοστή φορά ότι ο μ/μ δεν μπορεί να λογοκρίνει απόψεις-εκτιμήσεις κλπ των συνεργατών του. Μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ή εμφανίζουν το σήμα του εκφράζουν τις δικές του απόψεις και εκτιμήσεις. 

PERFORMANCE – ΠΕΡΦ – απάντηση: Το ζητούμενο εδώ είναι τι αποτελέσματα χρήσης 2019 θα ανακοινώσει. Δεν μας έχει πει το πότε και δεν είναι η μοναδική. Όμως αυτό δεν την απαλλάσσει. Με βάση τον απολογισμό του 2018 η μετοχή έχει ιστορικό p/e κάτω του 7, ο δανεισμός της ισοδυναμούσε με τα κέρδη που εμφάνισε στη χρήση 2018, η σχέση Ev/ebitda ήταν κάτω του 4 (!!!!!! o μ.ο. κλάδου τουλάχιστον 10), οι πωλήσεις της ήταν 2,5 φορές την τρέχουσα κ/φση της και η Η σχέση netdebt/ebitda στο… 0,56(!!!!!!).

 • Ουσιαστικά, λόγω προοπτικών, δυναμικής και κλάδου της δεν μπορεί κανείς μικροεπενδυτής να την αγνοήσει. Και φυσικά σε αυτές τις εταιρείες τοποθετούν οι μικροεπενυτές ένα μικρό ποσοστό του κεφαλαίου που δεν θα το χρειαστούν άμεσα για βιοτικές ανάγκες τους. Π.χ σε ένα χαρτοφυλάκιο 10 με 15 χιλ. ευρώ θα μπορούσε να είχε μία θέση της τάξης των 1500 με 2250 ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Καλή Κυριακή

 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

 • μ/μ