Στο Λονδίνο έχει απομείνει ένα προξενικό γραφείο με δύο δυστυχείς υπαλλήλους!

Σε τρεις μήνες

Στη Βρετανία σύμφωνα με στατιστικές του 2017, ζουν εγκατεστημένοι μόνιμα 72.000 Ελληνες, γεννημένοι στην Ελλάδα με ελληνική υπηκοότητα – ίσως ο αριθμός να είναι κατά τι μεγαλύτερος τώρα. Οπωσδήποτε, οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει να ζουν στο Λονδίνο και στις γύρω περιοχές.

  • Φαντάζομαι ότι το ίδιο, λίγο-πολύ, θα ισχύει και με τους 10.000 Ελληνες φοιτητές που ζουν στη Βρετανία: οι περισσότεροι θα είναι, αν όχι στο Λονδίνο, πάντως σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στη βρετανική πρωτεύουσα.

Να θυμίσω και κάτι που πρέπει να ενδιαφέρει, φαντάζομαι, τους πολιτευόμενους: αυτοί οι Ελληνες πολίτες ψηφίζουν στις εκλογές και μάλιστα η παρούσα κυβέρνηση έδειξε αμέσως ιδιαίτερη μέριμνα για τα δικαιώματά τους, ώστε τώρα να μπορούν να ψηφίζουν και από εκεί όπου ζουν και εργάζονται.

Με αυτά ως δεδομένα, πώς σας ακούγεται ότι αν ένας Ελληνας του Λονδίνου ζητήσει από την πρεσβεία μας μία υπογραφή, π.χ. για ένα πληρεξούσιο, θα του ορίσουν ραντεβού στις 3 Μαρτίου; Και αυτό, αν έχει υποβάλει το αίτημα από τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως η περίπτωση που γνωρίζω. Αν το ζητήσει τώρα, φαντάζομαι ότι το ραντεβού θα ορισθεί τουλάχιστον για τα μέσα Απριλίου.

Για λόγους που δεν καταλαβαίνω, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με τις προξενικές υπηρεσίες της πρεσβείας του Λονδίνου έχει γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εξωτερικών, σιωπηρά και μοιρολατρικά. Αφότου, λόγω των περικοπών της χρεοκοπίας, καταργήθηκε το γενικό προξενείο στο Λονδίνο, απέμεινε ένα προξενικό γραφείο με δύο δυστυχείς υπαλλήλους. Και τη θεά Κάλι με τη δίδυμη αδελφή της (που δεν είχε…) αν προσελάμβαναν, ούτε οκτώ χέρια θα έφθαναν για τη δουλειά.

Καταλαβαίνω ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει σοβαρότερα θέματα για να ασχοληθεί. Εχει τα ελληνοτουρκικά, πρωτίστως. Εχει τις τριμερείς, τις τετραμερείς και τις πενταμερείς! Εχει να τρέχει πίσω από τις ελαφρότητες των Κυπρίων και, επίσης, να μαζεύει το κόστος από την ασυλλόγιστη πρωτοβουλία του Πατριάρχη να μπει στο παιχνίδι μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σέρνοντας μαζί του (αναγκαστικά) και την Ελλάδα.

Ας ασχοληθούν όμως και με το ζήτημα του προξενείου στο Λονδίνο. Δεν αφορά κάποιους πλουσίους, τους οποίους οι πολιτικοί μπορούν να αγνοούν – εφόσον δεν είναι η ώρα που χρειάζονται την (ηθική) βοήθειά τους για τις εκλογές. Αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και επιστήμονες, Ελληνες πολίτες με τα χαρακτηριστικά που ο Μητσοτάκης εκθειάζει στις ομιλίες του (γνώση, τόλμη, εργατικότητα) και στα οποία υποτίθεται ότι βασίζεται το μέλλον της χώρας.

Αλλά ας μείνουμε στο βασικό: αυτοί οι Ελληνες πολίτες, που ζουν στη Βρετανία και ταλαιπωρούνται σήμερα στην πρεσβεία του Λονδίνου, ψηφίζουν· και αυτή η κυβέρνηση, όχι κάποια άλλη, τους διευκόλυνε για να ψηφίζουν από εκεί. Επομένως, ας μην τους κοροϊδεύουν. Δεν συμφέρει στην κάλπη…

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ