Στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα από τα δύο ελληνικά πλοία που κατέλαβαν οι ιρανικές δυνάμεις

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ και των πληρωμάτων τους μετά την κατάληψή τους από τις δυνάμεις του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, συγκεκριμένα το «Prudent Warrior», έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση που είναι τις τελευταίες ώρες.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι στα πλοία παραμένουν ομάδες ένοπλης περιφρούρησης των ιρανικών δυνάμεων.

Τα ελληνικά πληρώματα είναι καλά, όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ γονείς και σύντροφοι που μίλησαν μαζί τους, αφότου οι Ιρανοί τούς επέστρεψαν τα κινητά τους και μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα δυο πλοία μεταφέρουν πετρέλαιο. Επίσημα οι ιρανικές Αρχές δεν έχουν δηλώσει τον λόγο για την ομηρεία των πλοίων, παρότι κρατούνται για τον έλεγχο εγγράφων, ωστόσο εκτιμάται ότι γίνεται σε αντίποινα για το περιστατικό με τη δέσμευση ρωσικού δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα ανοιχτά της Καρύστου.