Στο κυνήγι της 3ης θέσης των ευρωπαϊκών λιμένων ο Πειραιάς (7/6/2020)

Σε «πείσμα» των καιρών και της πανδημίας ο Πειραιάς φιγουράρει στην 4η θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών λιμένων συνεχίζοντας να διεκδικεί μία από τις τρείς πρώτες θέσεις.
«Κλειδί» για την επίτευξη του στόχου παραμένει η υπό συζήτηση ευρισκόμενη ανάπτυξη του 4ου προβλήτα που εκτιμάται ότι θα εκτινάξει στα ύψη το δυναμικό του Πειραιά.
  • Σε ανάλυσή του στο PortEconomics ο Theo Notteboom χαρακτηρίζει, μεταξύ των άλλων για τον Πειραιά, «αξιοσημείωτο αποτέλεσμα» την μέτρια πτώση σε TEU’s υπενθυμίζοντας την αλματώδη πορεία του λιμένα μέσα στην τελευταία δεκαετία και την αναρρίχηση του στην 4η θέση.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις από την πανδημία ο αναλυτής εστιάζει στα «κενά δρομολόγια» από της εμφανίσεώς τους τον Φεβρουάριο του 2020 και στην κορύφωσή τους στα μέσα Μαρτίου με το «δεύτερο κύμα».
  • Μάλιστα σημειώνει πως για ορισμένους λιμένες, τα κενά δρομολόγια συνεπάγονται 20% έως και 50% λιγότερες κλήσεις πλοίων για τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, αν και για τους περισσότερους λιμένες ο αντίκτυπος είναι κυρίως ορατός στις κύριες εμπορικές οδούς και όχι τόσο σε άλλες εμπορικές οδούς.

Αυτό το δεύτερο κύμα κενών δρομολογίων εκτιμά ότι θα επηρεάσει σημαντικά τους όγκους του 2ου τρίμηνου 2020 στα ευρωπαϊκά λιμάνια, αλλά δεν εμφανίζεται στα στοιχεία του 1ου τρίμηνου 2020.