Στο Κίεβο Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι

Με τρένο ταξιδεύουν για το Κίεβο της Ουκρανίας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε συρμό στην Πολωνία και αναμένεται να φτάσουν αργότερα σήμερα στο Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Στο Κίεβο οι Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι θα έχουν αργότερα σήμερα συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε πως ο κ. Μακρόν μεταβαίνει στο Κίεβο, ενώ λίγο αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από τρένο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν την πόρτα της Ε.Ε. στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει βλέψεις όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου.

«Το να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας τώρα θα είναι μια απόδειξη ότι η ενοποίηση είναι πραγματική και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν στην πράξη, ότι δεν προορίζονται μόνο για τα χαρτιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στα μέλη του κοινοβουλίου της Τσεχίας μέσω τηλεδιάσκεψης και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο. Οχι, οι φιλοδοξίες της εκτείνονται σε μια αχανή περιοχή από τη Βαρσοβία μέχρι τη Σόφια».

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρισκόταν στη Ρουμανία στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας στην ανατολική Ευρώπη, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας δήλωσε: «Χρειάζεται να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό σήμα στην Ουκρανία και τον λαό της που αντιστέκονται ηρωικά». Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να διαπραγματευτούν κάποια στιγμή με τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.