Στο εξωτερικό κατέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός του Πούτιν Μ. Κασιάνοφ

Στο εξωτερικό ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, πρώτος πρωθυπουργός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Κασιάνοφ μετά τη θητεία του πέρασε στην αντιπολίτευση και σήμερα τάσσεται κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ελπίζω πως είναι για λίγο καιρό» έγραψε σε μήνυμά του στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις αιτίες, την ημερομηνία της αναχώρησής του ή το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ο Κονσταντίν Μερζλίκιν, μέλος του γραφείου του Parnas, του μικρού φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται ο Κασιάνοφ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν γνωρίζει «πού ακριβώς έχει πάει (ο Κασιάνοφ), σε ποια χώρα και σε ποια πόλη».

Ηλικίας 64 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Είναι μέλος μιας «επιτροπής κατά του πολέμου», οι δραστηριότητες της οποίας είναι ακόμη ελάχιστες. Δημιουργήθηκε στο εξωτερικό από Ρώσους αντιπολιτευόμενους, μεταξύ των οποίων ο εξόριστος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Πρωθυπουργός του Πούτιν στη διάρκεια των πρώτων ετών του στην εξουσία, από το 2000 έως το 2004, ο Κασιάνοφ είχε γίνει στη συνέχεια πολύ επικριτικός έναντι του Ρώσου προέδρου.