Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου επτά εβδομάδων έκλεισε το πετρέλαιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου επτά εβδομάδων έκλεισε το πετρέλαιο την Παρασκευή, καταγράφοντας απώλειες και για τέταρτη σερί εβδομάδα, στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί σε σχεδόν 20 μήνες. Οι τιμές πετρελαίου σήμερα δέχθηκαν πιέσεις καθώς το νέο lockdown στην Αυστρία αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα θα μπει σε lockdown 10 ημερών το οποίο θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τις 20 ημέρες, προκειμένου να υποχωρήσει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της COVID-19 που καλπάζουν τις τελευταίες ημέρες. Η Αυστρία είχε γίνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε περιορισμούς στη μετακίνηση του ανεμβολίαστου πληθυσμού. Το ποσοστό του εμβολιασμού στην Αυστρία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, κοντά στο 65%.

Αυστρία και Γερμανία καταγράφουν ρεκόρ στα κρούσματα αυτή την εβδομάδα, με τον Γερμανό υπουργό Υγείας να κάνει λόγο σήμερα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdowns για τον περιορισμό των μολύνσεων.

Η επιστροφή των lockdowns στην Ευρώπη απειλεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη που ακολούθησε την κρίση του 2020, πλήττοντας σοβαρά και την πορεία της ζήτησης.

“Το επενδυτικό κλίμα είναι αρνητικό καθώς η επαναφορά του lockdown στην Αυστρία υπενθύμισε στους επενδυτές ότι τα κύματα του κορονοϊού μπορούν ακόμα να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε ο Colin Cieszynski, υψηλόβαθμο στέλεχος της SIA Wealth Management.

Σε αυτό το κλίμα, το WTI παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 3,7% ή 2,97 δολ. στα 76,10 δολ. το βαρέλι. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των συναλλαγών σήμερα. Το WTI παράδοσης Ιανουαρίου, το πλέον ενεργό συμβόλαιο, έχασε σχεδόν 3,2% ή 2,47 δολ. στα 75,94 δολ. το βαρέλι.

Παράλληλα, το Brent Ιανουαρίου σημείωσε πτώση 2,9% ή 2,35 δολ. στα 78,89 δολ. το βαρέλι.

Σημειώνεται πως το αμερικανικό αργό έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό αργό παράδοσης Δεκεμβρίου, κατέγραψε πτώση 5,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market.

Από την άλλη, το Brent έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας πτώση 4% σε επίπεδο εβδομάδας.

Και τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν πτώση για τέταρτη σερί εβδομάδα, στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Μάρτιο του 2020.

“Έχουν υπάρξει σίγουρα πολλές πτωτικές θεμελιώδεις εξελίξεις για την αγορά ενέργειας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για συντονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου και της αύξησης των φόβων εξαιτίας του κορονοϊού με επίκεντρο την Ευρώπη”, δήλωσε ο Tyler Richey, στέλεχος της Sevens Report Research.

“Το πετρέλαιο υποχώρησε αυτή την εβδομάδα καθώς οι προβλέψεις για τη ζήτηση έχουν υποβαθμιστεί, ο OPEC και η IEA έχουν προβεί σε προειδοποιήσεις για υπερπροσφορά τους επόμενους μήνες και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να συντονίσουν μια απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων με την Κίνα και άλλες χώρες”, δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.