Στο Αζερμπαϊτζάν ο Μ. Τσαβούσογλου – Η Άγκυρα κατηγορεί τον Καναδά επειδή ανέστειλε την πώληση στρατιωτικής τεχνολογίας

Στο Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να μιλήσει με Αζέρους αξιωματούχους για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα κάνει μια «επίσκεψη εργασίας», στη διάρκεια της οποίας θα συναντήσει τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ και θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του «για την κατάσταση στην κατεχόμενη από την Αρμενία περιφέρεια του Ναγκόρνο – Καραμπάχ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σήμερα ότι η απόφαση του Καναδά να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικής τεχνολογίας στην Άγκυρα εξαιτίας κατηγοριών ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται από δυνάμεις των Αζέρων στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά: «Δεν υπάρχει καμιά εξήγηση για την παρεμπόδιση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Καναδάς δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο να εξάγει όπλα σε χώρες που έχουν στρατιωτική ανάμιξη στην κρίση στην Υεμένη».
Ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάιν ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του ανέστειλε την εξαγωγή στην Τουρκία κάποιας τεχνολογίας για μη επανδρωμένα αεροπλάνα, ενώ ερευνά αν αυτή χρησιμοποιήθηκε από δυνάμεις των Αζέρων στις εχθροπραξίες με την Αρμενία. Η καναδική οργάνωση για το έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares ανακοίνωσε πως εικόνες βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν από το Μπακού δείχνουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζονται από την L3Harris Wescam, τη μονάδα της L3Harris Technologies Inc. που έχει έδρα στον Καναδά.
Στο παρελθόν η Τουρκία είχε προμηθεύσει το Αζερμπαϊτζάν με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και έχει επαναλάβει πως παραμένει σταθερά στο πλευρό του στενού συμμάχου της στη σύγκρουση για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.