Στο +1,7% και σε υψηλό έξι εβδομάδων ο χρυσός, άνοδος 3,6% για το ασήμι

Με άνοδο έκλεισε η τιμή του χρυσού την Πέμπτη, με ώθηση από τα κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, ενώ οι επενδυτές αφομοίωσαν τις χθεσινές ανακοινώσεις της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής απαιτούν μεγαλύτερη οικονομική βελτίωση προτού προχωρήσουν σε tapering.

Ο Τζεφ Ράιτ, επικεφαλής επενδύσεων της Wolfpack Capital, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι νέο να προστεθεί στο αφήγημα της Fed. “Το tapering θα γίνει, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, τα επιτόκια έχουν οριστεί μέχρι τα τέλη του 2022” και ο πληθωρισμός είναι παροδικός, “κάτι που σχεδόν κανείς δεν πιστεύει πραγματικά”, δήλωσε στο MarketWatch.

Η αγορά χρυσού έχει μπροστά της μια “τριπλέτα οικονομικών καταλυτών” που θα μπορούσαν να ωθήσουν το πολύτιμο μέταλλο ανοδικά, τόνισε ο Ράιτ. Αυτοί είναι η ήπια δήλωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed, η μείωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ με ετήσιο ρυθμό 6,5% το β’ τρίμηνο.

Η μέτρηση του ΑΕΠ διέψευσε τις προσδοκίες για ανάπτυξη 9,1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν “απογοητευτικά”, δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της AvaTrade, σε ενημέρωση της αγοράς. Ωστόσο, το θετικό στοιχείο σε αυτό είναι ότι “η στήριξη της Fed δεν θα σταματήσει σύντομα”, ωθώντας τους traders να διατηρήσουν το ρίσκο.

Εξάλλου, ο Ράιτ δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο χρυσός θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει τα 1.850 δολάρια χωρίς περαιτέρω ώθηση από οικονομικά στοιχεία ή εξωτερικά γεγονότα.

Οι απώλειες του αμερικανικού δολαρίου την Πέμπτη βοήθησαν επίσης να στηριχθούν οι τιμές του χρυσού. Το δολάριο σημείωσε πτώση 0,5% την Πέμπτη, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, ενώ το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ κινήθηκε οριακά πτωτικά στο 1,26%.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά παρά την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που έδειξε ότι η παγκόσμια ζήτηση χρυσού μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, καθώς οι επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο μειώθηκαν κατά 60%.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 31,20 δολάρια ή 1,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.835,80 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουνίου, ενώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια άνοδο από τις 6 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 91 σεντς ή 3,6%, στα 25,78 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από άνοδο 0,9% την Τετάρτη. Η τιμή του διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουλίου.

Ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 0,9% στα 4,52 δολάρια ανά λίβρα, όσο και η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου κλείνοντας στα 1.067,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Η πλατίνα παραδόσεως Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 2.643,10 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 0,8%.