Στην τελική ευθεία για τις υπογραφές η ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

Στην τελική ευθεία για τις πολυαναμενόμενες υπογραφές βρίσκεται πλέον το έργο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι συνυπογράφοντες το έργο (το Υπουργείο και ο ανάδοχος) έχουν ειδοποιηθεί και κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υπογραφή της σύμβασης η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Το 2018 ξεκίνησε άλλωστε με θετικούς οιωνούς για την υπέρβαση των προσκομμάτων της πολύπαθης ΣΔΙΤ, με τελευταία καθοριστική εξέλιξη, την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό 158 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, ήδη από την Άνοιξη του 2017, είχε τύχει της δεδηλωμένης υποστήριξης της κυβέρνησης, δια στόματος του Υπουργού Επικρατείας, κου Φλαμπουράρη και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων των οποίων στόχευση ήταν η δυναμική επανεκκίνηση των διαδικασιών που θα οδηγούσαν στην υλοποίηση ενός έργου, του οποίου η καθυστέρηση παρέτεινε λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην Πελοπόννησο.

Τα ενθαρρυντικά βήματα συνεχίστηκαν και μετά το καλοκαίρι του 2017, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου, εγκρίθηκε από το ΠΕ.ΣΥ. η προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ, η οποία επί της ουσίας διευθετούσε τιμολογιακά ζητήματα σχετικά με το έργο, βήμα το οποίο, είχε θεωρηθεί «προάγγελος» των τελικών υπογραφών. Τον Οκτώβριο 2017 ολοκληρώθηκε και η επανένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (με 66 εκατ. ευρώ) επιλύοντας και τις τελευταίες εκκρεμμότητες όσον αφορά τη χρηματοδότησή του.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία) με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.

Σε ότι αφορά το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, ο κος Τατούλης τόνισε ότι «έχουμε αναπλάσει το σύνολο των ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να έχουμε αποκαταστήσει μεγάλες περιβαλλοντικές βλάβες και να έχουμε γλιτώσει τους Πελοποννήσιους πολίτες από τεράστια πρόστιμα».

Print Friendly, PDF & Email