Στην πρώην Σχολή Ευελπίδων για κατάθεση η Σοφία Μπεκατώρου

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων έφτασε νωρίτερα σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου προκειμένου να καταθέσει ύστερα από την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών. Με την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας η Σοφία Μπεκατώρου θα καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Παρά τη δεδομένη παραγραφή της συγκεκριμένης πράξης η Εισαγγελία διέταξε την έρευνα λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της κοινωνικής απαξίας, προσδοκώντας να ανοίξουν και άλλα στόματα και να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει παρόμοια περιστατικά βίας και ταπείνωσης, τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν παραγραφεί.

Η κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου θα δοθεί στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο, που ορίστηκε αρμόδιος να διενεργήσει την έρευνα, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις φαίνεται ότι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και πλέον οι αντιδράσεις δεν αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα τη Σοφία Μπεκατώρου.

Με εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτητα στη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν υποθέσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανήλικους και αδύναμες ομάδες, κυρίως νεαρών ατόμων που βρίσκονται στη θέση του θύματος, αλλά και σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

Η ίδια η Ολυμπιονίκης σημειώνει ότι η αποσιώπηση αυτών των εγκλημάτων είναι οδυνηρή. Όπως τονίζει και σε ανάρτησή της στο Facebook, «η νίκη και η επούλωση των πληγών από το έγκλημα αυτό, που δεν το γιατρεύει ο χρόνος, είναι η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του».

Η γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για τη δική της οδυνηρή εμπειρία έδρασε σαν καταλύτης για να σπάσουν τη σιωπή τους δεκάδες γυναίκες, που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση.

Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, υπήρξε μπαράζ παραιτήσεων μελών του ΔΣ της Ελληνική Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, όπους προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 14 Μαρτίου.

Με πρωθυπουργική εντολή οι έρευνες για τις καταγγελίες θα φτάσουν μέχρι τέλους ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ έκλεισε η στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αρχίζει εξονυχιστικούς ελέγχους για τυχόν φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.