Στην ουσία σπρώξαμε το μπαλάκι παραπέρα- Τα μνημόνια πέθαναν-Ζήτω η εποπτεία

“Τα μνημόνια πέθαναν!!! Ζήτω η εποπτεία!!! Το Χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά σήμερα και μάλιστα με αυξημένο τζίρο. Τελικά όμως δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά κέρδη” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η αίσθηση που άφησε η συνεδρίαση, δεν συνάδει με τους πανηγυρισμούς για το τέλος των μνημονίων. Στην ουσία “σπρώξαμε το μπαλάκι παραπέρα”.

Δόθηκε δεκαετής περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων (σχεδόν στο maximum των προσδοκιών), μειώθηκε λίγο το επιτόκιο και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της Οικονομίας για λίγα χρόνια, εφόσον φυσικά συνεχίσουμε τη μέχρι σήμερα εξαιρετικά περιοριστική πολιτική.

Να βγούμε στις Αγορές δεν τίθεται θέμα και να μην εφαρμόσουμε μέτρα που μέχρι τώρα κρίναμε σαν επαχθή, πάλι δεν τίθεται θέμα. Φυσικά δεν παίρνουμε και νέα χρηματοδότηση.

Δόθηκε μια παράταση για να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που τώρα θυμηθήκαμε να θεσμοθετήσουμε.

Η Αγορά συνεπώς περιμένει να δει αν θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, πως θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, αλλά και όσα είναι σε μεταβατικό στάδιο και αν πράγματι αυτά θα επαρκέσουν για να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα.

Οι πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης θα είναι καταλυτικές. Πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως οι Αποκρατικοποιήσεις, τα “κόκκινα” δάνεια, οι Ανεξάρτητες Αρχές και άλλα τέτοια δύσκολα.

Αν αυτά προχωρήσουν, οι Ξένοι Οίκοι θα συνεχίσουν να μας αναβαθμίζουν και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα. Μπορεί να μην βγούμε να δανειστούμε, αλλά οι Επιχειρήσεις θα δανείζονται ευκολότερα και οι Ξένοι να επενδύουν προθυμότερα. Έστω και αν η Ελλάδα παραμένει πρωταθλητής στη φορολογία και τις εισφορές.

“Αν αυτά δεν προχωρήσουν τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, καθώς η προστασία που προσέφεραν τα μνημόνια, έχει μειωθεί στο καθεστώς εποπτείας” τονίζει ο

Κώστας Φέγγος – πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ

@Θανάσης Σταυρόπουλος – [email protected]

Print Friendly, PDF & Email
* ,