Στην Ουάσινγκτον ο εμίρης του Κατάρ για συνομιλίες με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια

Συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα έχει στις 31 Ιανουαρίου ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι για σειρά θεμάτων -με βασικό ωστόσο την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια-, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη του Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι είναι η πρώτη από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν την προηγούμενη χρονιά και πραγματοποιείται καθώς η Ουάσινγκτον συζητάει με χώρες και εταιρίες που παράγουν ενέργεια, μία πιθανή εκτροπή του ενεργειακού εφοδιασμού προς την Ευρώπη, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, που έχει κορυφαία θέση στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση και η οποία μίλησε ανώνυμα.

Η συνάντηση του Αλ Θάνι με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα δώσει μια ευκαιρία στους ηγέτες να συζητήσουν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες, ανέφερε σε δήλωσή της η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Σύμφωνα με την Ψάκι, στα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, και η υποστήριξη του λαού του Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, μπορεί να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, προκαλώντας την επιβολή αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, που θα μπορούσαν να ωθήσουν το Κρεμλίνο στον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η διάθεση φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ήδη περιορισμένη και οι ενεργειακές αποστολές του Κατάρ υλοποιούνται με συμβόλαια μακράς διάρκειας, τα οποία η ενεργειακή εταιρεία του εμιράτου δεν μπορεί εύκολα να σπάσει.

Η επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ έχει στόχο να οικοδομήσει σχέσεις με την Ουάσινγκτον, οι οποίες έχουν ενδυναμωθεί από τότε που η Ντόχα φιλοξένησε συνομιλίες που οδήγησαν στη συμφωνία του 2020 για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Το μικρό εμιράτο του Κόλπου είχε ένα καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση επιχειρήσεων εκκένωσης στη διάρκεια της χαοτικής τελικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο και έχει εξελιχθεί στον διπλωματικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που τελεί υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις προσπάθειες των παγκόσμιων δυνάμεων για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς η Ντόχα διατηρεί δεσμούς με την Τεχεράνη, αλλά και τις προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, όπως δήλωσαν δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική γνώση.