Στην Κύπρο αύριο ο Ν. Δένδιας – Συναντήσεις με τη Γερμανίδα και τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ την Παρασκευή

Tην Κύπρο θα επισκεφτεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη σύνοδο των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα εκφωνήσει ομιλία.

Στις 13:00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο (περίπου 13.20).

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και συντονισμού των δύο χωρών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Αναμένεται δε να εστιάσουν στις εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει και της επικείμενης νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP, στην κατάσταση στη Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα Ε.Ε. και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τέλος, κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗ.ΣΥ.), Ανδρέα Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ) και Νίκο Χριστοδουλίδη (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ).

Συνάντηση με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ

Την επομένη, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα νέα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα.

Θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας μετά τις γαλλικές εκλογές, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν επισκέφτηκε την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τις συνομιλίες αναμένεται να τεθούν τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
  • Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.
  • Η νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να εξεταστούν οι επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
  • Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, υπό το φως και της προσεχούς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
  • Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ύστερα από τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.