Στην Ιστορία περνάει ο Internet Explorer

Από τις 15 Ιουνίου του 2022 και μετά δεν θα εμφανίζεται στις εκδόσεις των Windows το πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο Internet Explorer έπειτα από σχεδόν 27 χρόνια ζωής. Όπως ανακοίνωσε η Microsoft, η διακοπή της υποστήριξής του σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα κυκλοφορεί περιοδικές αναβαθμίσεις ασφαλείας για τον Explorer.

Ο κάποτε άκρως δημοφιλής browser εμφανίστηκε το 1995 μαζί με τα Windows 95 και μεταξύ 2000 και του 2005 είχε μερίδιο αγοράς 90% έως 95% παγκοσμίως. Ο Internet Explorer άρχισε να χάνει έδαφος στο τέλος της δεκαετίας του 2000 μετά την εμφάνιση του Google Chrome, ο οποίος ξεπέρασε τον Internet Explorer για πρώτη φορά το 2012.

Σύμφωνα με την εταιρεία Statcounter, τον Απρίλιο του 2021 ο Chrome είχε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς περίπου 67% έναντι 11% του Mozilla Firefox, 7% του Internet Explorer, 5% του Safari της Apple και 4% του Edge.

Η Microsoft διευκρίνισε ότι ο αντικαταστάτης του Explorer, το πρόγραμμα Microsoft Edge, που πρωτοεμφανίστηκε το 2015 μαζί με τα Windows 10, έχει μια δυνατότητα συμβατότητας με τον Internet Explorer, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί, επιτρέποντας στους χρήστες να «φορτώνουν» παλαιές ιστοσελίδες.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι θα αλλάξει, και μάλιστα με «δημοκρατικές» διαδικασίες, ακόμη ένα ιστορικό χαρακτηριστικό της, την εξ ορισμού (default) γραμματοσειρά, που είναι η Calibri σε όλα τα προϊόντα της από το 2007. Σε αυτό το πλαίσιο προσκάλεσε τους χρήστες όλου του κόσμου να ψηφίσουν για τη νέα προτιμώμενη γραμματοσειρά και η αποδεδειγμένα πιο δημοφιλής θα αντικαταστήσει την Calibri.