Στην Ιαπωνία ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, προτού αρχίσει η ρίψη υδάτων από τη Φουκουσίμα στον ωκεανό

Στην Ιαπωνία έφτασε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει αποτίμηση του σχεδίου της ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει στον ωκεανό μέρος των υδάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Ο Γκρόσι θα συναντηθεί σήμερα στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι, προτού επισκεφτεί αύριο Τετάρτη στη Φουκουσίμα το εργοστάσιο που υπέστη τριπλή καταστροφή την 11η Μαρτίου 2011 – όταν επλήγη από τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα.

Το τσουνάμι προκάλεσε τήξη τριών αντιδραστήρων, τη χειρότερη μεταπολεμική καταστροφή στην Ιαπωνία και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα σε παγκόσμια κλίμακα έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία.

Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα προκάλεσε διαρροές ραδιενέργειας και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους περιοχών γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, σε πολλές περιπτώσεις για πάντα.

Οι εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης του πυρηνικού σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη αρκετές δεκαετίες, όμως οι Αρχές της Ιαπωνίας είναι αντιμέτωπες με πολύ πιο άμεσο πρόβλημα, δηλαδή την αποθήκευση περίπου 1,33 τόνου υδάτων -από τις βροχές, από υπόγεια ρεύματα, καθώς από τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες-, καθώς οι δυνατότητες γι’ αυτό προσεχώς φτάνουν σε κορεσμό.

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να απορρίψει αυτά τα νερά στον ωκεανό, αφού τα επεξεργαστεί με σύστημα απορρύπανσης που θα εξαλείψει τα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο.

Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τον ΔΟΑΕ, μολαταύτα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ρίψη δεν θα ξεκινήσει παρά έπειτα από την «πλήρη εξέταση» τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Γκρόσι εντός της ημέρας.

«Η εξέταση από τον ΔΟΑΕ, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος για τη διαχείριση και την εφαρμογή των κανόνων πυρηνικής ασφάλειας, είναι απαραίτητη στις προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την κατανόηση της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Ωστόσο, η αμφιλεγόμενη απόφαση να ριχτούν στον ωκεανό τα μολυσμένα νερά επικρίνεται έντονα, ενώ στη Νότια Κορέα η τιμή του αλατιού αυξήθηκε αλματωδώς λόγω των ανησυχιών για τη μόλυνση από ραδιενέργεια.

Κοινότητες ψαράδων στη Φουκουσίμα εκφράζουν φόβους ότι οι πελάτες θα μποϊκοτάρουν τα αλιεύματά τους, παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων για τα τρόφιμα με προέλευση την περιοχή αυτή.

Η κυβέρνηση είχε αναγγείλει ότι η ρίψη θα ξεκινούσε αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Ματσούνο, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο.

«Θα εξηγήσουμε και θα ενημερώσουμε σε βάθος, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, τις λεπτομέρειες της έκθεσης του ΔΟΑΕ, τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τα μέτρα μας για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες για τη φήμη και την υπόληψη της χώρας» πρόσθεσε ο Ματσούνο.