Στην εισαγγελία του Λουξεμβούργου η υπόθεση της ΦΑΓΕ – Υπέβαλε καταγγελία το κόμμα της αντιπολίτευσης CSV

Νέες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το ζήτημα της ανέγερσης του εργοστασίου γιαουρτιού της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο καθώς σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο το Χριστιανικό Κοινωνικό και Λαϊκό κόμμα (CSV), το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση, υπέβαλε πριν μερικές μέρες γραπτή καταγγελία στη Γενική Εισαγγελία της χώρας. Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Paperjam, το οποίο υποστήριζε ότι η ΦΑΓΕ πληρώνει 600 χιλ. δολάρια σε μηνιαία βάση από το 2012-οπότε και μετέφερε την έδρα της από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο-για πλασματικές οικονομικές υπηρεσίες από τις συμβουλευτικές εταιρείες Theta Phi και Alpha Phi, οι οποίες σύμφωνα πάντα με το άρθρο, δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο, ενώ βασικός τους μέτοχος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ, Θανάσης Φιλίππου.

Η καταγγελία βασίστηκε στο Άρθρο 23 του Ποινικού Κώδικα

Η καταγγελία του CSV βασίστηκε στο Άρθρο 23 του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο οποιαδήποτε υπό σύσταση αρχή είναι υποχρεωμένη να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στην Εισαγγελία όταν μια εγκληματική πράξη ή μια ενδεχόμενη εγκληματική πράξη διαπράττεται. Στην προκειμένη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση ενδεχόμενης κατάχρησης των περιουσιακών στοιχείων της γαλακτοβιομηχανίας. Στην παρούσα φάση δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν η Εισαγγελία του Λουξεμβούργου θα ξεκινήσει άμεσα έρευνα, η οποία θα σχετίζεται με τη συγκεκριμένη καταγγελία.

Στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η αγορά του οικοπέδου

Η υπόθεση της ΦΑΓΕ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στη χώρα κυρίως από την αντιπολίτευση, ενώ βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της οικονομικής και περιβαλλοντικής επιτροπής, που έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τους υπουργούς Dieschbourg και Fayot να δίνουν εξηγήσεις, οι οποίες, ωστόσο, από ό,τι φαίνεται δεν έπεισαν καθώς ακολούθησε από το CSV η καταγγελία στην Εισαγγελία.

Θυμίζουμε ότι η ΦΑΓΕ είχε αγοράσει πριν περίπου τρία χρόνια οικόπεδο στη βιομηχανική ζώνη Wolser από το κράτος του Λουξεμβούργου έναντι του τιμήματος των 20 χιλ. ευρώ με στόχο την ανέγερση νέας παραγωγικής μονάδας γιαουρτιού. Μια αγοραπωλησία, η οποία, αυτή την στιγμή, βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας.

Η ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Παράλληλα, το project έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχία στο μέτωπο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή καθώς το νέο εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί 2.500 κυβικά πόσιμου νερού την ημέρα με την αντιπολίτευση να φοβάται για ενδεχόμενη ξηρασία.

Αριστερά η έκταση που θα χτιστεί το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου εργοστασίου. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θα καλύψει όλο το κόστος κατασκευής της μονάδας διαχείρισης λυμάτων, μια οικονομική στήριξη που παρέχει σε όλα τα έργα που γίνονται στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας.

Πηγη: FOODReporter – Ματίνα Χαρκοφτάκη