Στην Ε.Ε δεν βρέχει, ούτε θα βρέξει λεφτά- Και καλώς τρέμουν για τον προϋπολογισμό του 2021

Σήμερα τα μαντάτα ότι δεν βρέχει λεφτά…

Του Γιώργου Κράλογλου

Φτηνά δανεικά. Τίποτε άλλο. Στην Ε.Ε δεν βρέχει ούτε θα βρέξει λεφτά. Και καλώς τρέμουν, στο οικονομικό επιτελείο, για τον προϋπολογισμό του 2021.

Τα μαντάτα θα μας βροντήξουν την πόρτα στο σημερινό Eurogroup. Στην έκθεση με τον πρώτο “λογαριασμό” στις οικονομίες της Ε.Ε., από τη νέα επίθεση του Covid-19.

  • Θα φανεί ακόμη που μας βλέπουν οικονομικά μέσα στο 2020 (δηλαδή αν η ύφεση θα είναι μονοψήφια ή διψήφια) και τι πρέπει να κόψουμε και να ράψουμε και εμείς… (η οικονομία κάθε κράτους μέλους), για να βοηθήσουμε την κατάσταση.

Ως “επιδόρπιο” θα καταπιούμε, την Τετάρτη, τα στοιχεία που θα δείχνουν αν το “κουστούμι” που φοράει κάθε οικονομία έρχεται καλά ή είναι πολύ φαρδύ…,(όπως στην ελληνική κρατική οικονομία) τώρα που η πανδημία φέρνει τη δική της κρίση.

  • Κοντολογίς, στο επόμενο 48ωρο θα καταλάβουμε (όλοι μας) πως η Ε.Ε. θα βοηθήσει για την ανάκαμψη, αλλά με “προαπαιτούμενο” να έχουμε πολιτική βούληση και ικανότητα, να βοηθήσουμε την προσπάθεια και με δικές μας δυνάμεις.

Τι είναι το καινούργιο που δεν ξέρουμε και ποιος ο λόγος των αναφορών μας στο αυριανό και μεθαυριανό νέο “λούσιμο” που θα περάσει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες;

Στην Ε.Ε. μπορεί στην εξωτερική πολιτική τους (παράδειγμα η τακτική τους προς την Τουρκία -που μας πονάει και μας τσούζει-) να είναι σκόπιμα, ασαφείς, ακαταλαβίστικοι ή και επίτηδες μπερδεμένοι, αλλά στα εσωτερικά μας, (ειδικά στα οικονομικά) είναι εντελώς ξεκάθαροι. Και ακόμη δε περισσότερο αν έχουν να κάνουν με περιπτώσεις όπως η Ελλάδα.

  • Ως ανοικτό βιβλίο, λοιπόν, στα οικονομικά (και όπως είπαμε ακόμη πιο ανοικτό προς την Ελλάδα…) θα μας προετοιμάσουν (από την πρώτη δόση -κοντά στο Πάσχα-) ότι τα 22 δισ. των ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν μόνο αν τους σιγουρέψουμε πως πάνε σε καλή μεριά. Όλα τα άλλα –τα περίπου 50 δις.– είναι δανεικά ή ελεγχόμενα προγράμματα, οπότε άλλου παππά Ευαγγέλιο…

Μόνο αν εξασφαλίσουν ότι δεν θα συναντήσουν τη γνωστή “αλά-Γκρέκα” διανομή με πολιτικά κριτήρια και όχι αναπτυξιακά, όπως έχουν ήδη παρατηρήσει, στα μέχρι σήμερα, 4 προγράμματα ΕΣΠΑ. Θέλουμε δεν θέλουμε λοιπόν θα ακούσουμε τις πρώτες γκρίνιες για το σχέδιο του προϋπολογισμού μας για το 2021.

  • Και με την ευκαιρία αυτή θα μας θυμίσουν και αυτά που ήδη μας έχουν πει, με το σύμφωνο σταθερότητας.

Το σύμφωνο που υπογράψαμε το 2018 (για να μας βγάλουν από το μνημόνιο) αλλά, ως είθισται στο Ελλάδισταν, το γράψαμε…

Θα μας θυμίσουν με ειδική έκθεση και νούμερα (που τους έχει παραδώσει και η τρόικα και ο ΟΟΣΑ) ότι κρατήσαμε το αδικαιολόγητα πλούσιο κράτος μας, με υποσχέσεις, (μέχρι και την περασμένη εβδομάδα προς την ΑΔΕΔΥ).

  • Ότι δεν πειράξαμε τρίχα από το κεφάλι κρατικού υπαλλήλου ενώ είμαστε ανέτοιμοι (οικονομικά -εκτός από δανεικά-) για φουρνιές απολύσεων στους ιδιωτικούς, αρχίζοντας από την εστίαση, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Θα μας αποδείξουν πώς και πόσο παραπλανήσαμε και την Κομισιόν και τους δανειστές (ακόμη μια φορά μετά το 2018) ότι θα εκκαθαρίσουμε ή θα εκσυγχρονίσουμε με μαεστρία… το υπόλοιπο από το 70% του κράτους που παραμένει στην οικονομία.

  • Θα μας υπενθυμίσουν, με εκθέσεις και στοιχεία, ότι φρενάρουμε την αποκρατικοποίηση όσο μπορούσαμε, μέχρι και στη ΛΑΡΚΟ, επειδή, την πληρώνει ο φορολογούμενος (που μάλλον δεν πληρώνει από το δεύτερο τρίμηνο του 2020).

Θα μας υπογραμμίσουν (με ειρωνεία και κοφτά τεχνοκρατικά λόγια) ότι ενώ παραμένουμε η πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε. έχουμε βρει τον τρόπο να συντηρούμε το μεγαλύτερο και πλουσιότερο κράτος με άχρηστους Οργανισμούς. Με κλειστές από παραγωγή αλλά ανοικτές σε δαπάνες… κρατικές επιχειρήσεις. Και τους μισούς κρατικούς υπαλλήλους να περισσεύουν.

  • Τι θα τους απαντήσουμε; Ότι τα κενά θα τα καλύψει ο εκσυγχρονισμός της κρατικής οικονομίας που οραματιστήκαμε ως κόμματα και στην 12ετία της μεγάλης μας οικονομικής κρίσης;

Ότι έχουμε (στα χαρτιά) μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην οικονομία με το οποίο όμως συμφωνούν (αν συμφωνούν) μόνο 158 βουλευτές, (και αυτό μέχρι το 2023…), ενώ οι άλλοι 142 χαλάνε τον κόσμο κατά των μεταρρυθμίσεων και πολεμάνε για περισσότερο κράτος;

Ότι η Ελλάδα ζει μόνο με δανεικά, εδώ και 45 χρόνια και το μόνο που την νοιάζει είναι τα φτηνά ή τα ακριβά δανεικά, οπότε δεν μας τρομάζουν αυτά που θα μας πείτε;

george.kraloglou@capital.gr