Στην Αθήνα ο στρατάρχης Χάφταρ για επαφές με Μητσοτάκη-Δένδια πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ (Δ), κατά την άφιξή του για την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ), σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Στην Αθήνα ο στρατάρχης Χάφταρ για επαφές με Μητσοτάκη-Δένδια πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

  • Η επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα διοργανώθηκε και εκτελέστηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και για λόγους ασφαλείας. Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού θα συζητήσει με την ελληνική ηγεσία πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη την Κυριακή.

Στην Αθήνα βρίσκεται από αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική ηγεσία πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη την Κυριακή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής, ο Χαλίφα Χάφταρ θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια.

Ακολούθως στις 13.00 θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή.

Η άφιξη του Λίβυου στρατάρχη έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα. Προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» περίπου στις 20.30 και λίγο πριν τις 21.30 έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι δύο άνδρες είχαν ιδιωτική συνάντηση στο ξενοδοχείο που κράτησε περίπου μισή ώρα. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Κατά την άφιξη του Χαλίφα Χάφταρ στο ξενοδοχείο, τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας ήταν δρακόντεια και το ίδιο αναμένεται και αύριο κατά τις μετακινήσεις του σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχει.

Η επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα διοργανώθηκε και εκτελέστηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης (στον Alpha) o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ότι απουσιάζουμε από τη διάσκεψη της Λιβύης, δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε διπλωματία. Και τις επόμενες ώρες θα ακούσετε μερικές ειδήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ , έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Στην απόφαση αυτή της Ελλάδας για άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι συμφωνίες αναφέρθηκε και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία.

Δυσαρέσκεια Χάφταρ για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χάφταρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA).

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσία της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.