Στη Βρετανία ο Χάρι για την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος πρόσφατα παραχώρησε μαζί με τη σύζυγό του Μέγκαν μια συνέντευξη που βύθισε τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας στη βαθύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες, επέστρεψε χθες στη Βρετανία για την κηδεία του παππού του πρίγκιπα Φιλίππου, που θα τελεστεί το Σάββατο.

Ο Φίλιππος, ο σύζυγος της Ελισάβετ, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της καθ’όλη τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της, απεβίωσε στο Κάστρο του Ουίνδσορ την Παρασκευή.

Ο Χάρι έφτασε στο Λονδίνο την Κυριακή από το Λος Άντζελες με πτήση της British Airways, σύμφωνα με τη «Sun». Το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε χθες ότι η σύζυγός του Μέγκαν δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου καθώς ο γιατρός της της συνέστησε να μην ταξιδέψει λόγω της εγκυμοσύνης της.

Ο Χάρι, έκτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, θα τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες για την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ώστε να μπορέσει να παρευρεθεί στην κηδεία του παππού του στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Κατά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Όπρα Ουίνφρι μαζί με τη σύζυγό του τον περασμένο μήνα, εκείνη είχε δηλώσει ότι οι εκκλήσεις της για βοήθεια όταν αισθάνθηκε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει αγνοήθηκαν και ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, το οποίο δεν κατανομάστηκε, είχε ρωτήσει πόσο σκούρο θα μπορούσε να είναι το χρώμα του δέρματος τ ου αγέννητου ακόμη παιδιού του ζευγαριού. Από την πλευρά του ο Χάρι είχε εκφράσει τη λύπη του για την αντίδραση της οικογένειάς του στην απόφαση του ζεύγους να απομακρυνθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα και να μετακομίσει στο Λος Άντζελες.

Σε απάντηση, η βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε ότι η βασιλική οικογένεια λυπήθηκε από τις δύσκολες εμπειρίες του εγγονού της και της Μέγκαν και δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση κατ’ ιδίαν του ρατσιστικού σχολίου για τον γιο τους.

Το Σάββατο, το φέρετρο του δούκα του Εδιμβούργου -καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του- θα μεταφερθεί από άγημα της φρουράς της βασίλισσας στην Κρατική Είσοδο του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πομπή κατά την οποία θα μεταφερθεί με ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover, στον σχεδιασμό του οποίου είχε βοηθήσει ο πρίγκιπας Φίλιππος, στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθήσουν πεζή το φέρετρο, αλλά όχι η 94χρονη βασίλισσα.

Όταν το φέρετρο φτάσει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, η Βρετανία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή. Δεν θα γίνουν δημόσιες πομπές, η κηδεία θα τελεστεί εξ ολοκλήρου εντός του εδάφους του Κάστρου του Ουίνδσορ και ο αριθμός των παρευρισκομένων θα περιορίζεται σε 30, σύμφωνα με τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω της πανδημίας.

Χιόνι στο Ουίνδσορ

Χιόνι έπεσε σήμερα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα Ελισσάβετ βιώνει το «τεράστιο κενό» που άφησε η απώλεια του επί 73 έτη συζύγου της. Ο δευτερότοκος γιος της Άντριου δήλωσε χθες ότι η βασίλισσα αντιμετωπίζει στωικά την απώλεια του συζύγου της, που, σύμφωνα με τα λόγια της, «άφησε ένα τεράστιο κενό στη ζωή της».

Ο Άντριου, όπως και τα αδέλφια του, ο Κάρολος, η Άννα και ο Έντουαρντ, δήλωσε ότι αντλούν δύναμη από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης από το έθνος και ότι θα σταθούν στο πλευρό της μητέρας τους αυτή την περίοδο πένθους.

Ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής το Σάββατο στον «αγαπημένο του μπαμπά», ο οποίος προσέφερε με μεγάλη αφοσίωση την υπηρεσία του στη βασίλισσα, στη βασιλική οικογένεια, στη Βρετανία και την Κοινοπολιτεία, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τους συγκινητικούς επαίνους για τον πατέρα του.