Στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας «Γιατρός για όλους»

Εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για διήμερη συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, θα καταθέσει στην Ολομέλεια την τροπολογία που έχει προαναγγείλει σχετικά με την τιμολόγηση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων. Επίσης, μετά τις προτάσεις που έγιναν από τα κόμματα, θα υπάρξουν νομοθετικές βελτιώσεις, όπως στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου σχετικά με ορισμένα από τα κριτήρια για τοπικούς παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Για τη σύνθεση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει τουλάχιστον μία νομοθετική προσθήκη ρητής μνείας σχετικά με τους θεσμικούς συνομιλητές της Πολιτείας (ΕΣΑμΕΑ, Ένωση Ασθενών κ.λπ). «Επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες και επιφυλασσόμεθα για βελτιώσεις των σχετικών διατάξεων. Καθώς και για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας μέσω τηλεϊατρικής από δευτεροβάθμιες μονάδες Υγείας για ορισμένες περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τους πυλώνες του νομοσχεδίου, ο υπουργός τόνισε ότι για τον «προσωπικό ιατρό» διαφάνηκε πως υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία επί της αρχής στον θεσμό, καθώς «όλοι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητά του για αυτό και προσπαθήσαμε και πήγαμε σε ρυθμίσεις που είναι ωφέλιμες για τον πολίτη και θα τις αγκαλιάσει και η επιστημονική κοινότητα χωρίς ανταγωνιστικότητες μεταξύ ειδικών και γενικών ιατρών».

Για τα κριτήρια των real time ελέγχων παροχής και των ποιοτικών υπηρεσιών, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει στην Ολομέλεια τις προτάσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, τονίζοντας όμως: «Εμείς πάντως πιστεύουμε στις ΣΔΙΤ». Για τις διατάξεις που αφορούν το Μητρώο Εγκαυμάτων, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και θα επεκταθεί για τα όλα τα ατυχήματα, όπως και στις ρυθμίσεις για οδοντιατρικές καλύψεις.