Στη “μαύρη οικονομία” το ισχυρότερο πλήγμα (7/5/2020)

Στη »μαύρη οικονομία» το ισχυρότερο πλήγμα

Κατά τα λοιπά, η προσοχή είναι πλέον επικεντρωμένη στην Οικονομία, στο πεδίο της οποίας θα κριθούν πολλά επίσης. Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλόνισαν τους περισσότερους. Η αίσθηση που υπάρχει ότι η ύφεση μπορεί να είναι και διψήφια, δηλαδή να ξεπεράσει και το – 9,7% που προβλέπει η Κομισιόν.

  • Και αυτό γιατί η εξάρτηση από τον τουρισμό είναι μεγάλη. Οπως λένε, όσοι γνωρίζουν, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν, όλο το οικοσύστημα του τουρισμού θα επηρεαστεί δυσμενώς, το εισόδημα συνολικά θα υποχωρήσει και βεβαίως, θα πληγεί η »μαύρη οικονομία» που κινείται γύρω του.

Ως γνωστόν σχεδόν το 25% κινείται παραοικονομικά. Αυτό το τμήμα θα υποστεί μεγάλη πίεση και προφανώς δεν θα βοηθηθεί γιατί κινείται σε ανεπίσημη ζώνη. Οπότε όλοι είναι συμφιλιωμένοι με ένα επερχόμενο υφεσιακό σοκ.

  • Ωστόσο, το κρισιμότερο είναι τι θα αφήσει πίσω του και πόσο γρήγορη και ισχυρή θα είναι η ανάταξη, η επιστροφή δηλαδή στην προ κορωνοϊού κατάσταση.
  • Εκεί θα παιχθεί το παιγνίδι, όπως λέει και ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος μετράει τόσο το δημοσιονομικό βάρος που θα αφήσει πίσω της η πανδημία όσο και την ταχύτητα ανάταξης.

Αν υπάρξει γρήγορη επιστροφή, όπως λέει, θα έχουμε πετύχει το θαύμα και θα είμαστε διπλό παράδειγμα παγκοσμίως.

  • Πάντως ο τομέας του παραμένει παραγωγικός και δραστήριος, οι αγρότες εργάζονται κανονικά, δεν υπάρχει παραγωγική διαταραχή, κάτι που γι’ αυτόν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος.

ΒΗΜΑτοδότης