Στη Μάλτα για τη Σύνοδο MED9 ο Κ. Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί και με τον Εμ. Μακρόν

Το μεταναστευτικό -με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και την εξωτερική του διάσταση που αφορά τον συντονισμό και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες- καθώς και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βιώνουν ήδη με πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές οι χώρες της Μεσογείου είναι, μαζί με τη συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε. για τη διεύρυνση είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (MED9) που διεξάγεται σήμερα στη Βαλέτα της Μάλτας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι κρίσεις, στο επίκεντρο των οποίων είναι η Μεσόγειος, είχε αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο της MED9 υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, έχει επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, καλώντας τους άλλους ηγέτες σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων της Ε.Ε., με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το αγροτικό αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Το μεταναστευτικό αποτελεί βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου της MED9, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το βασικό στοιχείο μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη διάσταση. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές, στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις, έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.

Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν

Επιπλέον στο περιθώριο της Συνόδου της MED9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας εν όψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, στη σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα και την τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.