Στη φάση 3 το εμβόλιο της J&J για τον κορονοϊό

Την έναρξη της τελικής φάσης δοκιμών για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα η Johnson & Johnson. Στη φάση 3 των δοκιμών θα συμμετάσχουν 60.000 εθελοντές, ενώ το συγκεκριμένο εμβόλιο θα γίνεται σε μία δόση, γεγονός που θα μπορούσε να απλοποιήσει τη διανομή του σε σύγκριση με τα εκείνα που αναπτύσσουν άλλες φαρμακευτικές και προϋποθέτουν δύο δόσεις.

Η εταιρεία αναμένει ότι τα αποτελέσματα της φάσης 3 έως τα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επομένου, όπως δήλωσε ο δόκτωρ Πολ Στόφελς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Johnson & Johnson.
Τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι Moderna, Pfizer και AstraZeneca χρειάζονται δύο δόσεις, με διαφορά μεταξύ τους μερικών εβδομάδων, γεγονός που ενδεχομένως προκαλέσει κάποιες δυσκολίες στη διανομή τους. «Τα πλεονεκτήματα ενός εμβολίου μίας δόσης είναι εμφανή ως προς τη μαζική θωράκιση του πληθυσμού και τον έλεγχο της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο δρ Νταν Μπάρουτς, ερευνητής εμβολίων του Χάρβαρντ, ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό του εμβολίου της Johnson & Johnson.