Στη δίνη του κορωνοϊού η Κίνα: Μαζικά τεστ στο Πεκίνο, 52 θάνατοι σε 24 ώρες στη Σαγκάη

Επεκτείνει σήμερα το Πεκίνο την εκστρατεία μαζικών εξετάσεων για τον νέο κορωνοϊό που αφορά πρακτικά το σύνολο των 22 εκατ. κατοίκων του, αρκετοί εκ των οποίων φοβούνται πως θα επιβληθεί αυστηρό lockdown όπως στη Σαγκάη εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Από τον Μάρτιο η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη έξαρση της επιδημίας μέχρι σήμερα, κάτι που οι Αρχές αντιμετωπίζουν εφαρμόζοντας την πάγια στρατηγική των μηδενικών κρουσμάτων, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα και καραντίνες.

Στην οικονομική πρωτεύουσα Σαγκάη, όπου έχει επιβληθεί lockdown από τις αρχές Απριλίου, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν επαρκείς προμήθειες σε τρόφιμα και ότι πολίτες που διαπιστώνεται πως μολύνθηκαν στέλνονται σε κέντρα απομόνωσης όπου όμως οι συνθήκες είναι ενίοτε άσχημες.

Οι Αρχές της πόλης ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 52 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 (ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα) και επιβεβαιώθηκαν περίπου 17.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, 1.661 με συμπτώματα και 15.319 ασυμπτωματικά.

Στο Πεκίνο, όπου έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα (33 σε 24 ώρες), οι τοπικές Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους δώδεκα συνοικιών -από τις δεκαέξι- να υποβληθούν αυτή την εβδομάδα σε τρία τεστ PCR ο καθένας τους.

Χθες οι πρώτοι που άρχισαν τις εξετάσεις ήταν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη συνοικία Τσαογιάνγκ, την πολυπληθέστερη του Πεκίνου, όπου εδρεύουν πολυεθνικές, γραφεία, ξένες πρεσβείες, εμπορικά κέντρα, ενώ σήμερα το μέτρο επεκτάθηκε σε ακόμη έντεκα συνοικίες.

Φοβούμενοι επανάληψη του σεναρίου της Σαγκάης, αρκετοί κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως τρόφιμα, ή έκαναν παραγγελίες μέσω διαδικτύου. Πάντως, έως τώρα στο Πεκίνο δεν παρατηρείται καμιά έλλειψη φρέσκων προϊόντων ή ειδών πρώτης ανάγκης.