Στέλλα Κυριακίδου: «Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία το καλοκαίρι»

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα διασφαλίσει τις ελεύθερες μετακινήσεις, σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία μίλησε στην επιτροπή Υγείας της Μπούντεσταγκ.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19. Αυτό θα διευκολύνει την ασφαλή, ελεύθερη κυκλοφορία το καλοκαίρι» ανέφερε η κυρία Κυριακίδου. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί πάνω από 240 εκατ. δόσεις εμβολίων στα κράτη-μέλη, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια.

«Η στρατηγική μας για τα εμβόλια είναι ένα μοναδικό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» επισήμανε η Ευρωπαία επίτροπος, αναφερόμενη ωστόσο στις «δυσκολίες και τις κριτικές» που δέχτηκε η Ε.Ε. Όσον αφορά τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, η Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό το όριο.

Επίσης, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν στη Γερμανία σχετικά με τη στρατηγική εμβολιασμού της Ε.Ε., σημειώνοντας: «Αυτό είναι φυσιολογικό, όταν οι προσδοκίες και τα διακυβεύματα είναι τόσο υψηλά, όταν η καθημερινή ζωή και οι οικονομίες έχουν διαταραχθεί εντελώς». Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη σταθερή υποστήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην αρχή ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό μαζί στο πνεύμα της αλληλεγγύης.