Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

Απαντώντας σε κοινή ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών και της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται».

Ακολουθεί η ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών και η απάντηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το θέμα; Είναι ελληνικά αυτά τα νησιά;»

  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα, που αποδίδονται στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

  • Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση”».