Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αθήνα και Άγκυρα να λύσουν τις διαφορές τους!

Να λύσουν τις διαφορές τους με συντονισμό και συνομιλίες καλεί Αθήνα και Άγκυρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από το πρόσφατο «κρεσέντο» τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1, σημείωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνονται σεβαστές, ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας».

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε νωρίτερα το protothema.gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, το απόγευμα της Τετάρτης και καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, έστειλε sms στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, και τον ρώτησε πού οφείλονται οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο την Τετάρτη. Θα το δω, ήταν κατά πληροφορίες η απάντηση του Χουλουσί Ακάρ.

Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έγινε διάβημα από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στον πρέσβη της Τουρκίας, όταν ήδη είχαν γίνει 15 υπερπτήσεις, ενώ στη συνέχεια οι έγιναν άλλες 26.

  • Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ώρα που έγινε η ανταλλαγή των μηνυμάτων μεταξύ Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, αλλά οι τουρκικές υπερπτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 21:17 το βράδυ της Τετάρτης. Ωστόσο την επόμενη ημέρα, δηλαδή χθες, Πέμπτη, δεν έγινε ούτε μία υπέρπτηση ούτε πτήση τουρκικού F-16 στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πηγές, οι δύο υπουργοί διατηρούν ανοιχτό τον απευθείας δίαυλο επικοινωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη του Πάσχα είχαν τετ-α-τετ στη Γερμανία, στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

  • Ανώτατες πηγές της κυβέρνησης πάντως σημειώνουν ότι ο αριθμός των 41 υπερπτήσεων ήταν υπερβολικός και σχεδόν ανεξήγητος.